Orosz cenzúra alatt a Meta

Részleges cenzúra alá került a Facebook (új nevén Meta) szolgáltatása Oroszországban, jelentette be az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet. Döntésüket azzal indokolták, hogy egyes Kreml-közeli hírmédia fiókok korlátozásra kerültek általuk, ezzel sértve az orosz állampolgárok jogait. 

Fotó forrása: Luca Sammarco a Pexels weboldalról

A Roszkomnadzor állítása szerint az érintett négy hírforrás nem más, mint a Zvezda (ez a védelmi minisztériumhoz köthető televízió), a gazeta.ru és lenta.ru címen elérhető weboldalak, illetve a a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

A Felügyelet által közölt statisztikák szerint 2020 ősze óta több, mint 20 esetben kerültek korlátozásra orosz médiumok a Facebook által. 

“Február 24-én a Roszkomnadzor kérést küldött a Meta Platforms, Inc. igazgatóságának, hogy távolítsa el a Facebook közösségi hálózat által az orosz médiával szemben bevezetett korlátozásokat, és magyarázza meg bevezetésük okát. A közösségi hálózat tulajdonosai figyelmen kívül hagyták a Roszkomnadzor követeléseit.” – olvasható sajtóközleményükben.

Moszkva fokozott nyomást helyezett a lokális sajtóra is, kiemelve annak lehetőségét, hogy blokkolja azokat a tudósításokat, amelyek „valótlannak” titulált információkat tartalmaznak az ukrajnai katonai műveletről. 

 

Ez is érdekelhet