Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely

FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Szokatlan időpontban került most sor Kormányinfóra, melyen Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a MOL elnöke tett bejelentést és megerősítette, hogy Magyarország ellátása biztosított és megalapozatlan a mostani helyzetben tapasztalt pánikszerű hangulat .

 

Drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma az elmúlt napokban, amelyben fontos szerepet tölt be a visszaélésszerű kizsigerelése a benzinkutak készletének. Beszámolók szerint a szokásos gépjárművek mellett autóbuszok és kamionok is megjelentek a személygépjárművek mellett a töltőállomásokon, melyek között egyre több a külföldi rendszámú gépjármű. 

 

A közösségi médiában terjednek képek és videók, miszerint kisteherautók 100-200 literes tartályokkal érkeznek és ezeket töltik fel. Ez a visszaélésszerű kihasználása a kutak készletének nagyban hozzájárul a mostani helyzet ideiglenes súlyosságához. 

A MOL elnöke úgy nyilatkozott, hogy a nagykereskedelmi vevőik 70%-a áttért a benzinkutakhoz az eddigi telephelyi tankolás helyett, illetve a megnövekedett forgalom 20%-a a már említett tankolási turizmusnak köszönhető, mely kiegészül a lakosság részéről a pánik felvásárlással is.

 

A MOL napi 5 millió liter üzemanyagot juttat el a töltőállomásokra, nagykereskedelmi tekintetben 8 millió litert, míg exportban további 5 millió litert biztosít. Az elmúlt napon viszont ennek a közel háromszorosa valósult meg. 

 

Hernádi kihangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet nem lehet hagyományos eszközökkel megoldani, így ideiglenes intézkedések bevezetéséről döntöttek a kormánnyal:

 

  • A teher- és haszongépjárműveknek vissza kell térni a telephelyeken biztosított tankolási lehetőségekhez
  • Ha mégsem tesznek így, ez esetben az állomásokon csak a nagynyomású kútfejeknél lesz lehetőségük ezentúl tankolni, viszont itt már a piaci ár érvényesül a telephelyi tankoláshoz hasonlóan
  • A töltőállomások – a mezőgazdasági gépektől eltekintve – nem szolgálhatnak ki 3,5 tonnát meghaladó külföldi, illetve 7,5 tonnánál nagyobb magyar járműveket. Gulyás Gergely a regulációra vonatkozólag ismertette, hogy a cég telephelye alapján kerülnek kategorizálásra a járművek.

 

Kihangsúlyozták, hogy ezek az intézkedések pusztán ideiglenes érvényességűek, terveik szerint pár nap alatt kiegyenlítődhet a kereslet és kínálat aránya. Ugyanakkor felvetették annak a lehetőségét is, hogy további rendelkezéseket hozzanak, amennyiben a lakosság részéről nem történik kellő mértékű változás. 

Ám ezek mind a magyar emberek zavartalan ellátását hivatottak biztosítani. 

A bejelentés visszanézhető:

Ez is érdekelhet