Rumi Dreams című videomunkáját mutatja be Refik Anadol a debreceni Modemben

Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című, nagyszabású, 32 négyzetméteres ledfalat igénylő videomunkáját mutatja be Refik Anadol Los Angelesben élő török digitális/újmédia-alkotó augusztusban Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban – közölték a szervezők.

Kép forrása: FemCafe


Refik Anadol a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója, először állít ki önállóan Magyarországon.

2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan a művész kavargó, hipnotizáló fényshowját a New York-i MOMA közönsége egy évig csodálhatta, majd év végén Anadol a Grammy-gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával – olvasható a közleményben.

Közölték: idén augusztusban Debrecenbe látogat az elismert török multimédiaművész Rumi Dreams című videómunkája. Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő török digitális/újmédia-alkotó, az MI művészeti alkalmazásainak számos nemzetközi díjjal elismert úttörője, a kortárs vizuális művészetek meghatározó alakja.

Nagyszabású alkotásait repülőterektől koncerttermekig, közterektől világhírű kortárs múzeumokig, az észak-karolinai Charlotte-tól, a Velencei Biennálén, Isztambulon és Szöulon keresztül, Melbourne-ig a földkerekség számos pontján mutatták be.

A Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című videómunka a 13. században élt Mevlana Jallaludin Rumi perzsa költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült. A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni – közölték.

Kép forrása: Demokrata

A világhírű török médiaművész Modembe érkező kiállítása az egyik kiemelt eseménye a török-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából meghirdetett török-magyar kulturális évadnak és az 58. Debreceni Virágkarneválnak. A tárlatot augusztus 3-31. között tekinthetik meg az érdeklődők Debrecenben.

Ez is érdekelhet