Saját munkavállalóinak nyitna meg újból a Laguna Presszo

Európa nagy részén a bezárásokat és korlátozásokat nyögik a szolgáltató cégek. A határzárak, karanténkötelezettségek szinte földbe állították a turizmust, mellette pedig a helyi lakosok szolgáltatás igénybevétele egyes területeken megnőtt (pl. étel kiszállítások), másoknál jelentősen lecsökkent, vagy megszűnt (pl. szórakozóhelyek, mozik).

Egyre több vendéglátással foglalkozó vállalkozó kerül a szőnyeg szélére és Európában több országban is lázadoznak a kormányok lezárásaival szemben. Magyarországon is megjelent több felvetés, hogy bár nem nyithatnának ki, mégis megteszik ezt vállalva a bírságokat, hiszen a kormány nem fizet számukra támogatást, mellette hónapok óta zárva kell tartaniuk és bevétel nélkül kell fizetni a költségeket.

A Laguna Presszo 2017-ben a Google egyik fotóján
A Laguna Presszo 2017-ben a Google egyik fotóján

A Laguna Presszo alkalmazottai fizetnék, hogy ott “dolgozhatnak”.

A debreceni Laguna Presszo Facebook oldalán a napokban megjelent egy felhívás, amelyben a tulajdonos, Antal Lajos azt írja, hogy valószínűleg február 1. után sem fog lazítani a kormány és nem nyithatja ki a presszóját. A korlátozások megkerülése érdekében a berendezés “működőképességét tesztelő” alkalmazottakat venne fel napi bejelentéssel.

A következő “pozíciókat” hirdette meg:

  • Biliárd asztal tesztelő – 6-8 fő
  • Hűtő hatékonyság tesztelő – 10-12 fő
  • Sörcsapoló tesztelő hűtésre – 8-10 fő
  • Sörcsapoló tesztelő szén-dioxid tartalomra – 10-12 fő
  • Kerti pad teherbírás tesztelő és egyéb dolgok tesztelése – 30-40 fő

Saját munkavállalóinak nyitna meg újból a Laguna Presszo

A posztban leírja a tulajdonos, hogy a “munkára” jelentkezés díja alkalmanként 1000 forint, előző nap jelezni szükséges a másnapi “másnapi munkavégzési szándékot” és kizárólag napi bejelentéssel alkalmazzák az embereket.  Ahogyan Antal Lajos a posztjában írja, “védőitalt ellenszolgáltatás fejében tud biztosítani”.

A Laguna Presszo posztja azt írja, nem szükséges önéletrajz a jelentkezéshez, telefonon kell felhívni a tulajdonost. A cikk megírása előtt szerettük volna mi is megkérdezni Antal Lajost az aktivitásával kapcsolatban, azonban a megadott telefonszámon nem tudtuk elérni. Nem tudjuk, hogy hányan jelentkezhettek és valóban megkezdte-e, vagy megkezdheti-e a működését ez az érdekes projekt, amelyet egyébként valószínűleg hamar megszüntetnének a hatóságok.

A fenti történet egyszerre tűnik humorosnak az alapján, ahogy kifejtette a tulajdonos, hogy mit szeretne és ezzel együtt szomorú, érezni benne a csalódottságot, a keserűséget és az ellehetetlenítésből való kiútkeresést. A presszók, kocsmák hónapok óta zárva tartanak, nem kapnak támogatást, nem vonatkozott fizetési moratórium a bérleti díjakra sem, így gyakorlatilag a saját tartalékaikat kénytelenek felélni azok, akik várják, hogy a közeljövőben talán kinyithatnak és keresik a lehetőségét annak, hogyan tehetnének szert bevételre.

A Facebook poszt alatt többféle komment is megjelent. Volt, aki adózási oldalról közelítette meg, hogy nem is volna lehetőség ennyi napi bejelentést felvenni, más javaslattal élt, miképpen volna esetleg mégis kivitelezhető.

Saját munkavállalóinak nyitna meg újból a Laguna Presszo

De egyéb, alternatív megoldás is felmerült felmerült a kocsmák kinyitására, feltételezhetően egy sorstárstól:

Szia! Mi gyorstalpaló vendéglátó képzéssel készülünk a februar 1-re. A 16-20 óra közötti tanfolyam ára 8.000Ft.
Modulok:
– sorcsapolás és tesztelése, a megfelelő sav beállítása
– Biliard szabályai
– csocsó szabályai
– Darts szabályok
– lemez lovaglás gyakorlata
– és végül : a rövid italok művészete
A tanfolyam díja tartalmazza a sör árát, a művészeti képzés anyag költségét extra díjként számoljuk fel. Tanulmányi szerződés , vizsgalap, tanúsítvány . Kihelyezett tanfolyam indítást vállalunk . Kocsmák jelentkezését privatban várom. – olvasható a poszt alatti kommentben.

A tömeges oltások kifejezetten lassan haladnak, annak is köszönhetően, hogy egyszerűen nem érkezik ehhez elegendő vakcina, valószínűleg még hónapokra vagyunk attól, hogy elegendő embernek legyen lehetősége hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyaghoz. Egyelőre nem tudni, hogy élvezhetnek-e majd előnyöket a már beoltottak, vagy akik átestek a fertőzésen, hallani vakcina igazolásról, viszont az ezekkel járó előnyök egyben hátrányok másoknak, hiszen például állapotos kismamáknak nem ajánlják egyelőre az oltás beadatását.

Még nem tudni, hogy február 1. után milyen szigorítás, helybenhagyás, esetleg enyhítés várható. A kocsmárosok sem tudják azt, hogy mikor lesz lehetőségük ismételten, a járványügyi óvintézkedések megtartása mellett kinyitni.

Ez is érdekelhet

Comments are closed.