Sebességkorlátozás érkezett a szirénázó mentőautókra

Önkéntesen döntött sebességhatár korlátozásról a Országos Mentőszolgálat, így lassabban közlekedhetnek a mentőautók.

A megkülönböztető jelzést használó mentőautóknak elsőbbsége van az úton és ezzel párhuzamosan átléphetik a sebességhatárokat is. Azonban most az OMSZ bejelentette, hogy az „Adj utat, ments életet” kampány mellett egy önkéntes korlátozást is bevezetnek, amivel a biztonságot növelnék.

A mentőautó sofőrök legfeljebb 30km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre is vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet akkor, amikor szirénázva közlekednek. Elmondásuk szerint erre azért volt szükség, mert a szakértők elemzése megmutatta, hogy a megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkező mentőbaleseteknél, ha a jármű nagyobb mértékben lépte túl az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatárt, mint 30 km/h, akkor jelentősen növekedett a baleseti kockázat. Ez pedig nincs arányban a sikeres életmentés esélyével, amelyet a gyorsaság kínálna.

Az új szabályozás szerint városban, ahol 50 km/h a megengedett sebességhatár, ott szirénázva is csak 80 km/h-val közlekedhetnek a mentőautók a jövőben. Főúton ez 90 km/h-s sebességkorlátozásnál 120 km/h, míg autópályán maximum 160 km/h-s sebességgel mehetnek a járművel a megkülönböztető jelzést használva. Emellett, ha olyan kereszteződéshez érnek, amelynél piros lámpán kell átmenni, ott a legnagyobb körültekintés mellett is maximum 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Átlagosan hetven súlyos mentőbaleset történik az országban évente, ezeket szeretné tovább csökkenteni az OMSZ és úgy látja, hogy a közlekedők figyelemfelhívásán kívül szükség van a kollégáik biztonsági szabályozására is.

Ez is érdekelhet