Sokszínű kultúra

Puskás István városunk kulturális területért felelős alpolgármestere közösségi oldalán számolt be a pénteki nap kulturális pezsgéséről. 

 

Két új taggal bővült a Könyv barátja hálózat és  egy könyvet is bemutattak  a Bajcsy-Zsilinszky utcai borozóban
A Nagyerdő Társaság és az Egri Borozó és Borbarát Bár Galéria is csatlakozott a Könyv barátja hálózathoz. Ide  mindazok jelentkezését várják, akik hétköznapi tevékenységük mellett bármilyen módon éltetik és támogatják a könyv, az irodalom kultúráját és emellett fontos számukra, hogy az olvasás öröme minél több debreceni polgár közös élménye legyen.
A Társaság a Nagyerdő elkötelezett védelmezője  de mindemellett hangsúlyt fektet a  kultúrára, az irodalomra és a könyveknek is nagy szerepet ad, hiszen tudja, a könyv és a Nagyerdő a debreceni identitás két fontos pillére. A borozó pedig  szerves részét képezi a város kulturális életének. A  gasztronómia, a képzőművészet és  az irodalom iránt  érdeklődők is találnak itt maguknak kedvükre való programot.
Az eseményen bemutatták Szemerédy Miklós  könyvét is.  A debreceni Nagyerdő és a befogadott közintézményei című kötet a neves erdőmérnök posztumusz kiadásban megjelent életműve.
Évadzáró társulati ülését tartott a Csokonai Színház
Az  elmúlt évadot  a város új színházában, a Csokonai Fórumban értékelték. Az ideiglenes játszóhelyeken 10 bemutató mellett 40 és félezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményire. Július végéig 278 színházi előadást tartottak. A nézettségi arány csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkció Francis Veber vígjátéka, a Balfácánt vacsorára  volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Herkules-A kezdetek című ifjúsági előadás élte meg a legmagasabb előadásszámot . A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást, foglalkozást tartott az évadban. 30 előadással hátrányos helyzetű vidéki gyermekekhez is eljutottak a Csokonai Színház kulturális esélyegyenlőség programja keretén belül, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) pályázata segítségével. Elindították az országban is rendhagyó KözTér című, felnőtteknek szóló közösségi színházi programjukat.
Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat és köszöntötték a jubiláló munkatársakat is.
Puskás István kulturális alpolgármester történelmi időszaknak nevezte az előttünk álló időszakot, hisz szeptemberben a város új színházában kezdődik a 2022/23-as évad, majd az évad közben a történelmi épületbe, a felújított Csokonai Színházba is visszaköltözik a társulat.
Helytörténeti kiállítás nyílt a Pásti utca Zsinagógában

A város múltbeli épített értékeit mutatja be a Közös múltunk nyomában című tárlat. A kiállítás azokat a töredékeket tárja elénk, amiket két elkötelezett városvédő és helytörténész, dr. Horváth Péter és Balogh László évtizedek alatt gyűjtött össze a város épített történetéből. Nem egész épületeket, hanem részetekből álló nagyításokat láthatunk, elképzelhetjük a mára már nem létező Debrecent. A helytörténeti bemutató a Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet, illetve a város  önkormányzata együttműködésében valósult meg.
,,latrokként tér és idő keresztjére verve…” Öt mester az Antal-Lusztig-gyűjteményből
A Modemben a Múzeumok éjszakájának előestéjén nyílt az Antal-Lusztig gyűjteményből komponált legújabb tárlat.

2021-ben megjelent a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményt bemutató, öt kötetre tervezett sorozat harmadik darabja, mely a XX. századi magyar művészet öt jelentős mesterének – Tóth Menyhért, Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ország Lili és Kondor Béla – alkotásait mutatja be.Az elmúlt ötven évben e három festőtől és két szobrásztól jelentős munkák kerültek a kollekcióba. A gyűjteményi kötet az öt művész több mint ötszáz munkáját mutatja be. A kiállításon ebből több mint száz mű  látható. A tárlat egyik különleges része egy „sosemvolt” műterem, melyben Vilt Tibor vázlatai, Schaár Erzsébet maszkjai és szobortervei vannak bemutatva.  Antal Péter műgyűjtőnek köszönhetően, nemcsak a bronzszobrok, hanem a gipsz- és hungarocell-vázlatok is a kollekció féltett kincseivé váltak.

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet