Sötét napra ébredtünk…

Talán mindenki értesült már róla, hogy Vlagyimir Putyin ma hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajna területén. Az egész világon, emberek milliói követték nyomon az elmúlt hetek történéseit, s bíztak abban, hogy elkerülhető lesz az, amit ma már jelennek mondhatunk. Az orosz elnök elmondása szerint nem tervezik elfoglalni Ukrajna területét. 

forrás: aljazeera.com

 

Ukrán tisztségviselők szerint a légicsapások első hulláma a jelek szerint tüzérségi és cirkálórakéták bevetéséből állt, melyek katonai infrastruktúrák szempontjából releváns pontokat és határállásokat (ide sorolva számos légi támaszpontot) értek. Noha a támadások elsősorban az Oroszországgal határos keleti részekre összpontosultak, de robbanásokat jelentettek Lutszkban és Ivano-Frankivszk környékén is. 

 

Értesülések szerint robbanások voltak hallhatóak több Ukrán városban is,  mint Odesszában, Harkivban, Mariupolban és a fővárosban, Kijevben is. A helyi polgármester a város lakóit felszólította, hogy vonuljanak menedékbe és várjanak további utasításra.

 

Helyi idő szerint reggel 7 óra körül szakadár lázadók (akik orosz támogatást élveznek) a luhanszki és donyecki köztársaságok környékén ukrán állásokat támadtak meg a jelentések szerint.

 

Putyin mai bejelentésében kihangsúlyozta: „Bárki, aki megpróbál beavatkozni tevékenységünkbe, és még inkább megpróbál veszélyt jelenteni országunkra, népünkre, tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak történelmünkben.”

 

Az ukrán elnök, Vlodimir Zelenszkij nyilatkozata által megerősítésre került az a feltételezés, miszerint rakétatámadás érte országa területét, s ezzel párhuzamosan hadiállapot került bevezetésre a szomszédos ország egészében. Egyik üzenetében azt is hangsúlyozta, hogy számukra egyértelműen a béke fenntartása az elsődleges cél, a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a háborút, mely megvalósulásának kérdése lényegében az orosz állampolgárokon múlik. 

Ursulay von der Leyen Twitter üzenetében a következőket fogalmazta meg:

“Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajnát ért indokolatlan támadását. Ezekben a sötét órákban gondolataink Ukrajnával és az ártatlan nőkkel, férfiakkal és gyermekekkel vannak, akiknek szembe kell nézniük ezzel a provokálatlan támadással, és féltik az életüket. A Kremlt felelősségre fogjuk vonni.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rendkívüli vésztanácskozást hívott össze ma estére Brüsszelben, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet. Ezen a tanácskozáson Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vesz, aki Facebook posztban ítélte el Oroszország katonai erővel való megtámadását.  

forrás: CNN

Hazánk Ukrajnával határos két legnagyobb határátkelőhelyénél (Záhonynál és Beregsuránynál) minimum egy órás várakozásra kell számítani sajtóértesülések szerint. Benkő Tibor, az ATV-nek adott tegnapi interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezer, a háború elől menekülő emberre kell hazánknak felkészülnie.

A jelenlegi értesülések szerint a halottak száma elérte az 50 főt, ebből 10 civil áldozat.

írta: Török Péter

Ez is érdekelhet