Sportfogadás tippadóit ellenőrizte a NAV

A nagy sportesemények idején jobban előtérbe kerülnek a sportfogadások is, de vannak, akiknek ez rendszeres tevékenység. Ezzel együtt pedig többen keresnek pénzt azzal hogy tippeket adnak sportfogadásokhoz, közöttük végzett ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közlemény szerint a NAV munkatársai olyan személyeket ellenőriztek, akik internetes fogadásokra adnak tippeket, úgynevezett tippsterek.

Két személyt ellenőrzött a NAV kiemelten. Mindketten a közösségi oldalakon hirdették a tevékenységüket és havi előfizetést kínáltak azoknak, akik tippeket szerettek volna. Az adóellenőrök is vásároltak ilyen előfizetést, ami hozzáférést nyújtott egy zárt csoporthoz, benne a különböző tippekkel. Erről viszont sem bizonylatot, sem számlát nem kaptak a két személytől az NAV munkatársai.

Új elnöksége lett a DVKLSZ-nek

Az első személytől nyilatkozatot kértek a tevékenységéről, illetve ezzel párhuzamosan megvizsgálták a használt bankszámlájának forgalmát, illetve adószám nélkül végzett tevékenység miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés miatt a tippster kiváltotta az adószámot és legalizálta a tevékenységét.

A második eset már érdekesebb volt, mert az érintett magánszemély nagy követőtábort épített ki maga köré, nagyon aktív volt a közösség oldalakon, rendszeresen osztott meg különböző tartalmakat. Nála is előfizettek egy hónapos tagságra és itt is elmaradt a bizonylat a fizetésről. A vizsgálat elindítását követően írásban nyilatkoztatták a revizorok a személyt, aki néhány százezer forintnyi jövedelmet vallott be a tippadáshoz kötődően.

Azonban az adóhatóság összevetette a csoportjának nagy számát, amely összetétele folyamatosan változott, illetve a számlavezető bankja által szolgáltatott adatokat és ezekből kicsivel több mint egy évre vetítve 18 millió forint, tanácsadási tevékenységből származó bevétel érkezett. Ez esetben ezért nem csak mulasztási bírság kiszabása várható, hanem az adóhatóság kezdeményezte a jelentős adózatlan jövedelem miatt az utólagos adóellenőrzést is.

Ez is érdekelhet