Szeptember óta először csökkenhet az üzemanyagár

Hosszú hetek emelkedéseit követően végre csökken is az üzemanyagok ára.

Ősszel hétről hétre döntött rekordokat a benzin és a gázolaj ára az emelkedések miatt. November első hetében változatlanok maradtak az árak, 10-től viszont már csökkenés is lesz, a gázolaj esetében.

Október 9: 9 forintos benzin és gázolaj átlagár emelkedés
Shell benzinkút a Böszörményi út elején, a Google Utcakép 2019. júliusi felvételén. Ekkor még 411,9 forintos benzin és 413,9 forintos gázolajár mellett.

 

Szerdán a 95-ös benzin átlagára nem változik, marad 506 Ft/liter. Viszont a gázolajt tankolók kissé olcsóbban tankolhatnak majd, 5 forinttal mérséklődik a literenként. Ezzel várhatóan november 10-től az országos átlagár 512 Ft/liter lesz.

Sajnos azért elképzelhető az, hogy ez nem lesz hosszútávú. A jövedéki adó mértéke az árfolyamtól is függ és a 360 forint körüli euró szint nem jó nekünk, ez alapján emelni kellene az EU szabályozások szerint a jövedéki adót. Egyelőre nem tudni, hogy ez megtörténhet-e a közeljövőben. Ezen nagymértékben segítene a forint jelentősebb erősödése, azonban az elmúlt 1,5 év azt mutatja, hogy sajnos a 350-365 forint közötti euró árfolyamból egyelőre nincs lefelé út, sokan inkább a magasabb árszintet várják hosszabb távon.

Legutóbb 2021. szeptember 24-én volt árcsökkentés, akkor a benzin lett olcsóbb, a gázolaj drágább. Ekkor még a 95-ös benzin átlagára 455 Ft/liter, a gázolaj pedig 461 Ft/liter volt. Azóta másfél hónap alatt kb. 50 forintot drágult mind a két üzemanyagfajta a kutakon.

Ez is érdekelhet