Szerdán dönthet a kormány az üzemanyagárak szabályozásáról

A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdéseire Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályzásáról. 

Kép forrása: Forbes

A tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhat. Szerinte ha a profittartalom csökken, akkor az nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat – írja a portál.

Eközben az MTI közölte: a felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Megállapítható, hogy a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően (például online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszerinflációt – írják.

Továbbá ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása.

Ezzel szemben a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében több mint 60 forinttal, a gázolaj esetében pedig csaknem 80 forinttal kénytelenek többet fizetni literenként.

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet. Ez hátráltatja a fogyasztás helyreállítását – mutatott rá az NGM.

Ez is érdekelhet