Szeresd önmagad! – Tippek az öngondoskodásra a Boldogság Világnapja alkalmából

Minden ember vágyakozik a boldogság után, mégsem tudjuk pontosan meghatározni mi is az a boldogság. Célunk éppen ezért homályos: nem tudjuk, miből áll, csak azt tudjuk, hogy még nem értük el a teljességet. A legtöbben elvontan képzelik el a boldogságot, és annyira messzire és magasra helyezik, hogy képtelenek valaha is elérni.

Mindenkinek más okoz örömet. De szeretetre mindenkinek szüksége van. A boldogság kulcsa maga a szeretet. Szeretet a családtagjaink, a párunk, a világ, az élet, a jelen pillanat iránt. Ahhoz, hogy másokat szeretni tudjuk, előbb meg kell tanulnunk önmagunkat szeretni. A legnagyobb ajándék, amit önmagunknak adhatunk, az az önszeretet és az öngondoskodást. A legtöbben azért képtelenek megtalálni a boldogságot, mert nem szeretik önmagukat.

Tippeket hoztunk nektek, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban odafigyeljetek önmagatokra. 

  1.     Légy nagylelkű önmagaddal szemben!

Ajándékot, mosolyt, szeretetet adni és kapni örömet okoz. Talán te is az az ember vagy, aki szívesen ajándékozza meg a szeretteit minden alkalommal, amikor teheti, de önmagát soha.

Igenis ülj be abba a cukrászdába, ahová már régóta szerettél volna elmenni! Vedd meg magadnak azt a cipőt, ami után úgy vágyakozol! Megérdemled, hogy megajándékozd önmagadat.

  1.     Mondj nemet!

Mindenki arra vágyik, hogy mindenre legyen ideje, akkor is, ha ez lehetetlen. Talán most is túlterhelt vagy, túlhajszolod magad, mégsem mersz nemet mondani, mert udvarias akarsz lenni vagy nem mersz megbántani másokat. Így azonban önmagadtól veszed el az energiát és az időt, ami később a teljesítményeden is meg fog látszani, illetve a lelki egészségedet kockáztatod vele. Megteheted, hogy magadat helyezed előtérbe. Fontos vagy, hiszen a te életednek csakis te vagy a főszereplője, senki más.

  1.     Szánj időt önmagadra!

Minden nap figyelj oda arra, hogy legyen egy kis énidőd, amit olyan dolgokra fordíthatsz, amik építenek és feltöltenek téged. Lehet ez meditáció, sport, rajzolás, festés, olvasás, barkácsolás, vagy akár pár epizód a kedvenc sorozatodból.

  1.     Légy kedves önmagaddal!

Ha a barátaidnak nem sikerül korán kelniük, vagy ha elrontanak valamit, nem hányod a szemükre, mennyire haszontalanok és buták, ahogy azt önmagaddal teszed. Mindenki hibázhat, emberek vagyunk, nem gépek. Meg kell bocsátanod önmagadnak, hogy hibázol, és nem illetheted magad ilyen bántó szavakkal, hiszen a szeretteiddel sem beszélsz így.

  1.     Írj össze minden nap 5 dolgot, amiért hálás lehetsz!

Még a legrosszabb napokon is vannak olyan dolgok, amikért hálás lehetsz: egy finom kávé, egy jó beszélgetés, szép időjárás. Ez a módszer segít abban, hogy megéld a jelen pillanatot és odafigyelj az apró örömökre is az életben.

  1. Tölts minél több időt azokkal az emberekkel, akiket szeretsz!

Semminek sem lehet nagyobb értéke, mint az emberi kapcsolatoknak. Tölts minőségi időt a családoddal, barátaiddal és a pároddal! Ha másoknak szeretetet és törődést adsz, önmagadat is jobban tudod értékelni.

Írta: Biró Kincső

 

Ez is érdekelhet