Szerkesztőink kedvenc szerelmes zenéi

Aurora – Exist for love 

 

Aurora Asknes norvég származású énekesnő és dalszerző. Alternatív, folk-pop, dark-pop és indie rock műfajokban alkot. Hat éves korában kezdett el zenével foglalkozni, kilenc éves korától pedig dalszövegeket is ír. Kedvelt témái közé tartozik a szerelem, a környezetvédelem, az elfogadás és az emberi kapcsolatok. 

Hangját legtöbben a Jégvarázs 2 című animációs filmből ismerik, ő volt a hívóhang, melyet Elza követett a történet során. 

Az Exist for love a 2020-as Infections of a Different Kind of Human albumáról származik. Ez a gyönyörű dal kifejezi a szerelem emberfeletti hatalmát.

 

Krúbi – Copfocska

A megosztó, mégis háromszoros Fonogram-díjas előadó Horváth Krisztián, művésznevén Krúbi, Copfocska című dalában egy érzelmesebb oldalát mutatta meg a nagyközönségnek.

A dal felcsendülését akár egy nagyjátékfilm azon pontján is el tudnám képzelni, amikor főhősünk rájön: ha most nem lép, nem tesz valamit, akkor biztosan elveszíti szerelmét, ezzel az egyetlen olyan embert, aki igazán fontos neki. Sokadszorra is megfogadja, hogy „holnap más lesz majd minden” (de most tényleg!!!), megváltozik.

A dallamos refrénnél már csak a dal a befejező monológját imádom jobban, amikor olyan gondolatok, ígéretek hangzanak el, amik egy „átlagember” életében is legalább egyszer biztosan előfordulnak.

Kiderül az is, mire utal a dal címe. A művész szerint, még ha nem is rizs készül, az akkor is „egy vállalható kompromisszum”, hogy tészta legyen de cserébe a múzsa kedvenc fajtája, a copfocska. Ennél egyszerűbb, mégis szívmelengetőbb befejezése szerintem nem nagyon lehetne ennek a dalnak, de persze lehet, hogy elfogult vagyok… Lezárásként pedig egy nyálas végszó: szerintem a szerelem is így a legjobb, ha egyszerű, mégis szívmelengető.

– Ismeretlen szerző

One Direction – If I Could Fly

A One Direction néven befutott fiúbandát világszerte ismerik, elsősorban a fiatalabb korosztályokban, azonban az előadónak mégis vegyes a megítélése, sokan elvből vagy megszokásból elutasítják a zenéjüket. Én is az utóbb említett csoportba tartoztam hosszú évekig, csupán néhány hónapja adtam egy esélyt nekik.

Az If I Could Fly című dal a One Direction utolsó albumán jelent meg, majd a banda szünetre vonult, s azóta a tagjai mind szólókarrierbe kezdtek. A dal szerzője a mára hatalmas hírnévre szert tett Harry Styles, aki saját koncertjein is énekelte a 2018-as turnéján.

A dal könnyen a kedvencemmé vált a gyönyörű vokáljaival, zongora-és hegedűjátékával és dalszövegével. A sorok többszörösen hangsúlyozzák azt, hogy csak a szerelme számára mutatja meg igazán azt, ami benne van, és hogy érte tényleg mindenről hajlandó lemondani. Az If I Could Fly tökéletes választás, ha őszinte, tiszta, odaadó szerelemről szóló dalt keres valaki.

– Ismeretlen szerző

Jungkook- still with you

A BTS, más néven ‘Bangtan Boys’ egy hét tagból álló világhírű kpop banda, amelynek legfiatalabb tagja Jeon Jungkook. A mindössze 24 éves vokalista nem csak a BTS-n belül képes megmutatni hatalmas tehetségét, hanem egyéni alkotásaiban is. 

A 2020-ban kiadott “Still with you” (magyarul “Még mindig veled”) című slágere rendkívül pozitív fogadtatásban részesült. Az én szívembe is belopta magát már a legelső hallgatásnál. A dal különleges, álomszerű hangulatot teremt, ami miatt egy romantikus film lelassított jelenetébe is könnyen beleképzelhetjük magunkat. 

Bryan Adams – Everything I do

Minden nap egy kicsit más a kedvenc szerelmes zeném, mert szerintem minden nap egy kicsit máshogy szeretek. Egyszer üvöltő rockosan, máskor szexi jazzesen, néha instrumentálisan, szavak nélkül, olykor pedig nyálas poposan vagy vagány rapesen. 

Persze a felsoroltakhoz irányzatokhoz tartoznak dalok, viszont akkor nagyon hosszú lenne a lista, így kiválasztottam egyet, ami régóta kíséri az életemet, de az elmúlt időszakban nyelv értelmet nálam. Ezt a dalt a hősszerelmeseknek küldöm, magyarázatot nem szeretnék írni a dalhoz, minden hang magáért beszél benne. 

 

Lady Gaga – Always Remember Us This Way 

Lady Gaga egyik leghallgatottabb zenéje a Shallow után, melyet filmes karrierjének kezdetéhez, a Csillag Születik című filmhez köthetünk. Alakításáért az összes fontos elismerést, így a Grammy, BAFTA, Golden Globe és Oscar-díjat is megkapta, mely ritkaságszámba megy a filmes berkeken belül. 

Azért esett a választásom erre az általa és filmes partnere, Bradley Cooper  által közösen megkomponált műre, mivel maga a film is nagy hatással bírt rám, de ehhez ez a szám is nagyban hozzájárult a szövegével és dallamával együtt. 🙂

  • Ismeretlen szerző

RIOPY – I Love You

Néha az érzéseink kifejezhetetlenek egyszerű szavakkal. Ilyenkor azt érezhetjük, csak a művészet, az instrumentális zene az, ami szavak nélkül is tudja mire gondolunk. 

RIOPY francia származású brit zongoraművész és zeneszerző. Szerzeményei filmelőzetesekben és játékfilmekben is helyet kaptak. I Love You című zongoraműve elengedhetetlen a klasszikus zene kedvelőinek. A műben a szerelem mutatkozik meg apró jeleivel, minden hibájával, szenvedélyességével és sokszínűségével. Szerintem a zongora billentyűi olyanok, mint az emberek érzelmei. Minden billentyű más hang, más érzelem. Szavak nélkül is tudjuk, mit jelentenek RIOPY egymást követő akkordjai, épp ez teszi olyan különlegessé.

Ajánlom romantikus estékhez pároknak vagy annak, aki pár perc kikapcsolódásra és elmélyedésre vágyik a szürke hétköznapokban. 

 

Szabó Benedek és a Galaxisok – Láthatatlan lovak

 

A mostanra már csak Galaxisok néven futó zenekarnak a harmadik nagylemezén jelent meg. Nem feltétlen tipikus szerelmes szám, vitatható, hogy egyáltalán szerelmes dalnak mondható-e, de a hangulat számomra mindig valamilyen hatalmas reményteljességet ad, és a hosszan tartó zongoraszólókról mindig a tavaszi séták jutnak eszembe, amik alapvetően elég romantikusak. A Lehet, hogy Rólad Álmodtam album teljes hosszában ilyen hangulatot ad át, a meghallgatást mindenképpen egy séta alatt ajánlom, legyen az egyedül, vagy egy nagyerdei randi alatt. 

 

Hallgassátok együtt spotify playlistünket !

Ez is érdekelhet