Szijjártó: “új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében”

A fentebbi videó tartalmát alább olvashatják:

Szijjártó Péter online jelentkezett be a külügyminiszteri tanács gyűlésről Brüsszelből, és bejelentette, hogy nem született egyelőre döntés újabb szankciókról.

„Új dimenzióba léptünk (…), egyre keményebben és egyértelműbben kell fellépnünk a nemzeti érdekeink és béke, biztonság magyarországi garantálása érdekében. Ezt tettük és ezt tettem a héten a diplomácia nagyüzemben is.”– nyilatkozta a külügyminiszter. 

Kiemelt téma lesz a háború és annak következményei az összes diplomáciai szervben. Mivel új dimenzió van a háborús kockázatok tekintetében, még egyértelműbben és még keményebben kell fellépnünk a nemzetközi színtéren, annak érdekében, hogy Magyarország nemzeti érdekeit és a békét garantáljuk. 

Magyarország álláspontja világos: vörös vonalként kezeljük az energiaszállításokkal szembeni szankciókat.

Arra kérte Szíjjártó őket, hogy az európai egység fenntartása érdekében a jövőben se tegyenek olyan javaslatokat, amelyek nyomán az orosz Európába irányuló szállításokat korlátozni vagy leállítani kellene, mert egy ilyen döntés mellett egy európai egység egészen biztosan nem fog tudni kialakulni. 

“Vannak ráutalt országok az orosz energiára és az energiaellátás nem egy filozófiai, ideológiai kérdés” – fogalmazott. Úgy gondolja, hogy fontos az, hogy ne okozzunk nagyobb kárt magunknak, mint annak, akit szankcionálni próbálunk. 

Több ország, olyanok is, akik nem szorulnak rá az orosz energiaforrásokra, is támogatását fejezte ki hazánk racionális álláspontja mellett. Ezek között a támogatók között voltak meglepő nevek is, de erre vonatkozólag nem közölt bővebb információt hazánk külügyminisztere. 

Egyre erősebbek a repülésmentes övezet Ukrajna fölött kialakítását szorgalmazó tagok, más országok pedig azt javasolják, hogy legyen szárazföldi békefenntartó misszió Ukrajnában  – ezek viszont újabb háborús kockázatok Szijjártó Péter szerint. 

A repülés mentes övezet fenntartása légi háborút jelent – világosan és őszintén kell erről beszélnünk, illetve egy békefenntartónak nevezett szárazföldi alakulatok beküldése Ukrajnában, az pedig magában hordozza a szárazföldi háború kockázatát.

“Nekünk ezt el kell kerülni, mivel Magyarország érdeke egyértelmű: ki akarunk maradni ebből a háborúból, ragaszkodunk a NATO közös álláspontjához és ellenezi fogjuk ezeket a javaslatokat.” – folytatta a miniszter. 

Ma ismételten megerősítésre került az a narratíva, miszerint nem blokkoljuk, hogy az Európai Uniós nemzetek még több fegyvert szállítsanak Ukrajnába, ahogy azt a kezdeményezést sem, hogy az Európai Unió megduplázza a Békekeretre fenntartott összegeket, de Magyarország nem fog részt venni a fegyverek szállításban. 

Szijjártó azt is kiemelte, hogy kérte egy mondat beleírását a határozatba ami megerősíti ezt a jogot hazánk számára. 

A borítókép forrása: az élő bejelentkezés.

Ez is érdekelhet