Szokatlan aktivitások a magyar légtérben

Rejtélyes robbanásra ébredtek Zágráb lakosai, melyet mint már tudjuk, egy felderítő drón becsapódása okozott. 

forrás: STIPE MAJIC/Anadolu Agency via AFP

 

A The War Zone magazin határozottan úgy véli, hogy ez pontosabban megnevezve egy Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely súlyosan meghibásodott, és Ukrajnából átrepült Magyarország teljes területén vagy a szomszédos országok egy részén, illetve Horvátországba is, ahol az Zágrábnál ért földet. Azt fontos kiemelni a típusra vonatkozólag, hogy kizárólag felderítésre használják ezt a fajta drónt a haditechnikában. 

 

A horvát védelmi miniszter, Mario Banožić úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó drón Magyarország irányából lépett be országa légterébe. A horvát kormány aggodalmát fejezte ki és felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal is a kérdés mihamarabbi tisztázása érdekében. 

VIDEÓ:

 

Hazánk külügyminisztere, Szijjártó Péter Facebook posztban a következőt nyilatkozta:

“Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt.”

 

 

Később videóüzenetben jelentkezett be, ahol bővebben ismertette, hogy a magyar honvédség érzékelte egy tárgy átrepülését hazánk légterén az éjszakai órákban, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban becsapódott objektummal. 

 

A déli órákban a magyar légierő újra detektált olyan jeleket, amely hasonló volt az éjszakaihoz, ekkor Magyarország északkeleti részein. A grippenek ennek megfelelően fel is szálltak kecskeméti bázisukról és bejárták ezeket a részeket, de nem találtak rendellenességre utaló nyomokat. 

A délutáni órákban ez ismételten megtörtént, ám ekkor sem találtak semmilyen objektumot a vonatkozó pontok végigjárása közben. 

A háborút kiemelve hazánk külügyminisztere hangsúlyozottan felhívta arra a figyelmet, hogy fontos az átgondolt lépések kivitelezése, illetve arra is, hogy ezek által garantálják, hogy Magyarország nem lép be a szomszédban zajló háborúba. 

Ez is érdekelhet