Szombaton nyithatnak a teraszok, 4 millió oltás felett kell majd a védettségi igazolás

Orbán Viktor péntek reggel bejelentette, hogy megvan a 3,5 millió beoltott ember Magyarországon, így szombaton nyitnak a teraszok.

A Ginius Bar & Gin terasza a debreceni Halközben

A most elért 3,5 milliós oltottság két fő változást hoz, az egyik az, hogy lehetőség lesz az éttermeknek, vendéglátóegységeknek vendégeket fogadni a teraszon, ott fogyasztani. A vendégeknek a teraszokon nem kell maszkot viselni, viszont a dolgozóknak igen. A teraszok este 9:30-ig lehetnek nyitva. Másik változás így, hogy este 11-től kezdődik a kijárási korlátozás, ami továbbra is hajnali 5 óráig tart.

A Miniszterelnök elmondta azt is, hogy 4 millió beoltott ember után még több szolgáltató nyithat meg, viszont ezeket majd csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők használhatják.

Látogathatók lesznek a színházak, tánc és zeneművészeti események, a cirkusz, a mozik, fitnesztermek, uszodák, közfürdők, jégpályák, állatkertek, kaland- és vidámparkok, játszóházak, könyvtárak, sportesemények, és kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső terei is, de szintén csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára – mondta Orbán Viktor.

Úgy látják, hogy várhatóan jövő héten szerdán, vagy csütörtökön érheti el a hazai oltási program a 4 millió főt, ekkortól jöhetnek a fent felsorolt nyitások. Természetesen a 18 év felettiek esetén kérnek csak védettségi igazolást, a 18 év alattiak számára ez nem szükséges.

Fontos azonban, hogy elmondta Orbán Viktor, hogy az egészségügyi miniszter álláspontja alapján a 16-18 év közöttiek beolthatók a Pfizer vakcinájával, számukra különítenek is el elegendő oltóanyagot. Viszont egyelőre nem kötelező számukra sem.

A debreceni vendéglátóegységek már gőzerővel dolgoznak a nyitáson és szervezik a különböző programokat.

 

Ez is érdekelhet