Táncra Fel! – a Dance Universe Táncsport Egyesület

Táncra Fel! sorozatunkban debreceni tánciskolák és művészeti csoportok vezetőivel beszélgetünk a kezdetekről, a sikerekről, kulisszatitkokról és persze a táncról. Mai beszélgetőtársaim Miklósi Ivett és Emődi Zoltán, a Dance Universe Táncsport Egyesület alapítói.

 

Tudnátok kicsit mesélni a kezdetekről? Hogyan indult a táncstúdió?

E.Z.: “Az egyesületünket 2009-ben alapítottuk meg Ivettel. A Magyar Táncsport Szakszövetség tagszervezeteként, mint versenytánc klub alakultunk meg. Egy kis teremben kezdtük a Jerikó utcán majd utána ahogy nőttünk és bővültek a csoport létszámok úgy költöztünk tovább. Itt a Domb utcán 2014-től találtuk meg a helyünket.”

 

Mi is az a versenytánc?

 

E.Z.: “A versenytánc a táncformák vagy stílusok nagy összefoglaló csoportja. Nálunk latin-amerikai és standard táncokból tevődik össze. Mint minden más sportágban, itt is a fő cél a versenyeztetés, mely sportorvosi engedélyhez. Életkori kategóriák (gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt, senior) és tudásbeli kategóriák (E-D-C-B-A-S) vannak, idővel ezekben tudnak feljebb lépni. Ma már a táncnemeknek van egy bővebb része is hiszen ez lehet formáció, kűr, páros és mostmár szólólányok is megméretethetik magukat.”

 

Mi volt az első nagyobb mérföldkő?

E.Z.: “A második vagy harmadik évben a Debreceni Ifjúsági Fesztivált megnyerte a formációnk és ezzel kijutottunk Bulgáriába, ami akkor hatalmas öröm volt és nagy siker számunkra. Illetve ha materiális dolgokban gondolkozunk, akkor a domb utcai terem nagy előrelépés volt. De ilyen kis mérföldkövek voltak amikor edzők, majd pontozóbírók lettünk.”

M.I.: “Mikor az 5 éves jubileumi gálánkat tartottuk a Vasutas Művelődési Házban, dupla teltházas előadást sikerült rendeznünk. Az utóbbi két évben pedig hasonló sikerekkel rendezzük az évzáró és karácsonyi gáláinkat a Kölcsey Központban.”

Hogyan telik nálatok egy felkészülési időszak?

E.Z.: “Nálunk folyamatos edzések vannak, heti 3-4 főleg aki már kategóriában versenyzik. Minden hónapban tartunk legalább egy intenzív napot ami vagy vendégtanárok tartanak, vagy mi. A táborokat általában nyáron tartjuk, vagy a nyár elején vagy a vége fele.”

M.I.: “Ezek mellett vannak olyan plusz sportágak, amiket próbálunk beleépíteni az edzések közé. Például próbáljuk a fiatalok állóképességét crossfit edzésekkel növelni és balett óráik is vannak a versenyzőknek. Szerencsére nagyon összekovácsolódott a csapat, így van amikor összebeszélnek és közösen mennek el futni vagy konditerembe.”

Mennyire nehéz összetartani nálatok a csapatot, hiszen nem egy csapatsportról beszélünk?

M.I.: “Mivel ez egy versenysport, a rivalizálás egyfolytában fennáll. Viszont van ennek egy jó oldala is. Borzasztóan tudja őket motiválni, hogy ha a legutóbbi versenyen az egyik nyert, akkor a következőn mindig a másik akar. Így ez egyfajta motivációként is szolgál nekik. Mikor a magánéleti problémák szólnak közbe és akár a partneren belül probléma adódik, akkor szoktunk sportpszichológust beemelni a programba vagy előadásokat tartani. Szerencsére nagyon nyitottak rá”

E.Z: “Szoktunk tartani kisebb-nagyobb rendezvényeket, bulikat. Például farsangkor, húsvétkor, karácsonykor. Nagyon odafigyelünk arra is, hogy a csoportokon belül azonos korosztályok legyenek, így nincs az a nagy széthúzás.”

Az egyesület névválasztásakor volt valami szempontotok, vagy valamilyen kötődésetek a névhez?

E.Z.: “Igazából nem nagyon volt. Azon gondolkoztunk, ha külföldön versenyeznek a fiatalok, vagy ha a környező országokba megyünk, akkor is érthető legyen. Törekedtünk arra, hogy globális nevet válasszunk. Magához az universe-hez nem is tudom, hogy lyukadtunk ki. Talán ha újra választhatnánk nevet biztos, hogy valami egyszerűbbet választanánk.”

M.I.: “Talán úgy, hogy nekünk ez az életünk nagy részét felöleli és fontosnak tartottuk, hogy ezt a névválasztásban is megmutassuk, hogy ez nem csak számunkra egy egyetemes dolog. Aki ide jár és a Dance Universe család tagja érezze azt, hogy itt vagyunk egymásnak és számíthatunk egymásra.”

Kinek köszönhetitek a tánc szeretetét? Milyen műfajokkal ismerkedtetek meg mielőtt a jelenlegibe kezdtetek volna? 

M.I.: “Úgy gondolom, hogy nagyon sok mindenkinek köszönhetjük. Én 6 évesen tudtam, hogy tánctanár szeretnék lenni, de a talajtornától kezdve a jazz balettig, a mazsoretten át rengeteg műfajt kipróbáltam. Valahogy mindig a versenytánc volt az ami megfogott. Mindenkinek hálás vagyok, akik ezen az úton végigkisértek. Nagyon inspirált Dr. Tóthné Rozsályi Judit a Debreceni Mazsorett Együttes vezetője és Laczó Zsuzsa, balettmester akivel a mai napig együtt dolgozunk. Talán nekik vagyok a leghálásabb azért, mert megtanítottak milyennek kell lennie egy tánctanárnak.”

E.Z.: “ Én egy lány miatt kezdtem el táncolni. Előtte küzdősportokat csináltam sokáig, de egyszer a testvérem párjának nem volt kivel elmennie táncolni. Egyszer elmentem vele és ott ragadtam. Alapvetően a standard és latin táncokkal foglalkoztam. Egyszer volt egy mellékvágány, mikor megismerkedtem a swinggel és boggie-woogie-val. Radványi Zoliék által fel is készültünk versenyekre és indultunk is. A sok edző és tréner hozzájárult, hogy csináljuk ezt a dolgot és hajtson előre.”

Zoli és Ivett az idén jubilálnak, hiszen 20 éve annak, hogy egy táncpárt alkotnak. Ezúton is gratulálunk a szép számhoz, és további szép és sikeres éveket kívánunk Nekik!

Ti pedig ha nem szeretnétek lemaradni az egyesülettel kapcsolatos hírekről, kövessetek minket figyelemmel. Hamarosan jelentkezünk.

Dance Universe TáncSport Egyesület | Facebook

Szabó Dóra Zsófia

    Ez is érdekelhet