Táncra Fel! – az R&B Dance Team

 

Táncra Fel! sorozatunkban debreceni tánciskolák és művészeti csoportok vezetőivel beszélgetünk a kezdetekről, a sikerekről, kulisszatitkokról és persze a táncról.

Varga Hédivel és Lente Róberttel az R&B Dance Teamről értekeztünk.

 

Tudnátok kicsit mesélni a kezdetekről? Hogyan indult a táncstúdió, mi motivált titeket az egyesület létrehozásához?

L.R.: „Társastáncoltam Szarvas Tibinél és mellette érdekelt ez a hiphop dolog. Nagyon régen elvégeztem egy ilyen kortárs, modern tánc pedagógusi szakot és elkezdtem tanítgatni Tibinél a táncosokat, klasszikus balett és modern tánc alapokra. Volt egy cimborám, aki a Csokonai Színházban volt balettos, ő csinálta a klasszikus balett részét, én pedig a jazzt és a hiphopos dolgokat. Aztán ez úgy kiforrta magát, annyi érdeklődő volt, hogy elkezdtünk külön csoportot indítani. Az elején modern tánc volt és hiphop. Meghirdettük az órákat és akkor jött Hédi beiratkozni. Eleinte nem akartunk tánciskolát alapítani, de egyre többen lettünk, így Tibinél nem volt már erre kapacitás. Egy ismerősünknek volt kiadó a terme ugyanúgy a Domb utcán, ahol egy modellügynökség volt. Tanítottam is ott a modelleket színpadi mozgásra és ők mondták, hogy van terem kapacitás, nem akarunk-e oda menni. Ott béreltük a termet, és így indultunk.”

Említetted, hogy volt modern tánc és hiphop is. Melyik áll közelebb hozzátok?

L.R.: „Mostmár a hihop. A mai kortárs modern tánc nem annyira népszerű, arra nem jönnek be úgy az emberek. Mivel a hiphop teljesen naprakész, mai slágerekre táncolunk, észrevettük, hogy ez vonzza az embereket. Mellette Hédi – mivel ő klasszikus balett irányból jött – a kortárs modernt becsempészi a hiphop lépések közé, így egy elég komplex dolgot csinálunk.”

Tudnád definiálni, hogy mi is az a hiphop?

L.R: „Van erre egy hivatalos verzió. A hiphop kutúra a ‘60-as évek végén ‘70-es évek elején Amerikából indult ki. A soul és funky zenékre táncolgattak a diszkóklubokban és akkor kezdték el a diszkótáncokat. Utána jött a brake tánc, mikor már a dj-k elkezdtek szkreccselni, keverni a 70-es években. Ez az alakulás. Maga a hiphop tánc a brake táncosokkal indult el, mellette alakult sok más stílus is például az electric boogie meg a locking. Ezek voltak azok az alap dolgok, amikből a hiphop maga elindult. Mára ez már megváltozott, inkább egy gyűjtőfogalom. Mindent összeszed, ami nem társastánc vagy színpadi művészi tánc.”

Mi volt az első nagyobb mérföldkő?

V.H.: „2007-ben indítottuk az egyesületet, és 2010-ben bekerültünk a virágkarneváli menetbe.”

L.R.: „Emellett, az első nagyobb mérföldkő az volt mikor elkezdtünk vendégtanárokat hívni. Mikor felismertük, hogy nem vagyunk annyira a toppon, fejleszteni kezdtük magunkat, nyitni a valódi technika felé. Onnantól kezdve észrevettek minket, csináltunk gálákat és idő elteltével jöttek a sikerek.”

Kinek köszönhetitek a tánc szeretetét? Milyen műfajokkal ismerkedtetek meg mielőtt a jelenlegibe kezdtetek volna? 

V.H.: “Klasszikus balettel kezdtem Nyíregyházán és ott táncoltam elég sokáig, több mint 10 évig. Miután leérettségiztem, ide jöttem Debrecenbe. Utána kezdtem el Robihoz járni. A tánc szeretete nálam onnan indult, hogy 5 éves koromban bementem egy táncterembe és utána engem nem lehetett onnan kirobbantani.”

 

L.R.: “A tánc szeretete nálam akkor indult, mikor Michael Jackson megjelent. Régen korcsolyáztam, nem versenyszerűen, csak így hobbiból. Szólt a zene és mindig próbáltam valami táncmozdulatot belecsempészni. Rájöttem, hogy mennyire nem tudok táncolni és, hogy mennyire szeretnék. Akkor mentem el egy tánc órára a Kölcseybe Vadász Csabához. Utána mikor megalakult a Valcer, mentem Csaba után oda és elkezdtem társastáncot táncolni. Mellette kortárs modern táncot is elkezdtem Holb Ibolyánál. Majd valahogy visszakerültem a Kölcseybe, akkor már Szarvas Tibihez jártam és elkezdtem versenyezni. Ami utána jött, azt már az elején meséltem.”

 

Az egyesület névválasztásakor volt valami szempontotok, vagy valamilyen kötődésetek a névhez?

L.R.: “Az R&B az úgy jött végülis, hogy r&b zenére táncolunk. Nagy lelkesedéssel ezt így kitaláltam, de azóta már többször mondtam Hédinek, hogy rossz volt a névválasztás, mert a magyar ember legtöbbször azt se tudja mi az és ki se tudja mondani. Mostmár szerencsére tudják, de eleinte nagyon sok fellépésen fonetikusan kellett leírnunk, hogy biztosan jól mondják ki a nevünket.”

Milyen korosztályt vártok az óráitokra?

V.H.: “Ketté szoktuk őket osztani kezdő szinten. Az egyik csoport a 8-12 évesek, a másik a 12-től felfelé. Illetve mostmár van egy csoportunk, a 30-on felülieknek, ahova főként a szülők járnak.”

Hogyan telik nálatok egy felkészülési időszak?

V.H.: „Mi évente 3-4-szer szoktunk versenyre járni, nem vagyunk az a kifejezetten verseny orientált csapat. Viszont kell rövidtávú siker a gyerekeknek. Nagyon jó motiváció és visszajelzés a még kezdő, középhaladó táncosoknak. A gálákat, fellépéseket jobban szeretjük.”

L.R.: “Azt vettük észre, hogy a gyerekek nem kapnak annyi pozitív visszajelzést egy verseny után, mint egy fellépés vagy egy gála után.”

Hogyan tudjátok összetartani a csapatot?

V.H.: “Mindig próbálunk valamit csinálni. Most például workshop sorozatot tartunk. Minden hónapban hívunk vendégtanárokat. Általában ezek a mi volt tanítványaink. Illetve kitűzünk magunk elé rövidtávú célokat, ha van egy fellépés például, bár most ez nem az az időszak amikor felléphetünk. Idén először fogunk tavaszi gálát is tartani, úgyhogy most erre készülünk.” 

A workshop sorozatról és a tavaszi gáláról hamarosan jelentkezünk, addig is kövessetek minket a további hírekért.

R&B Dance Hip Hop Tánciskola | Facebook

Szabó Dóra Zsófia

Ez is érdekelhet