Táncra Fel! – beszélgetés Bíró Csabával, a Valcer Táncstúdió alapítójával

Táncra Fel! sorozatunkban debreceni tánciskolák és művészeti csoportok vezetőivel beszélgetünk a kezdetekről, a sikerekről, kulisszatitkokról és persze a táncról. Ma Bíró Csabával a Valcer Táncstúdió alapítójával és jelenlegi vezetőjével beszélgettem.

 

 

Tudnál mesélni kicsit a kezdetekről? Hogyan is indult el az egész?

B.Cs.: “Debrecenben jeles táncélet volt már akkor is. A Kölcsey Művelődési Központban sok-sok éve működött a táncklub. Először Dr. Koncz Ernőné Manci néni tartotta, utána Dr. Tóth Lajosné Rozsályi Judit vette át. Sok magasosztályos táncost neveltek ki, köztünk négyünket, az alapítókat is. Már sok ideje táncoltunk, mikor egy Savaria Táncversenyre utaztunk és az úton beszéltünk róla, hogy alapítani kellene egy új táncstúdiót. Amellett, hogy mindannyian tíztáncosok (standard és latin táncok) voltunk, mindenki tudott valami pluszt is. Fésűs Monika a mazsorettet vitte, Molnár Judit, aki az én táncpartnerem volt, a balett és gyermek csoportok oktatását vállalta. Vadász Csaba a formációs táncokban, illetve a jazz táncokban volt otthon. Rám pedig elsősorban a versenytánc maradt. Persze mindannyian segítettük egymást, de ez a négy fő területünk volt. Mivel ez a 90-es években volt, a rendszerváltás után, nagyobb teret kezdtek kapni az egyesületek és civil szervezetek. Debrecenben a Pódium Műhely Egyesület ernyőszervezetként működött. Több kezdő civil szervezetnek is segítséget adott, így mi is hozzájuk fordultunk. Az egykori pártszékház nagytermében kaptunk helyet próbálni. Mindenkinek megvolt a civil foglalkozása, Molnár Judit és én tanítók voltunk, Fésűs Monika gimnáziumi tanár, Vadász Csaba pedig vállalkozóként tevékenykedett. Délután és esténként, pedig táncot tanítottunk”

 

 

Mi volt az egyesület életében az első nagy mérföldkő?

B.Cs.: “1990-ben alakultunk és 1992-ben már indultunk a Virágkarneválon. Nagy szó volt ez, hiszen nehéz volt bejutni a karneválra és mi még csak egy két éves csoport voltunk. Szerencsére találtunk egy céget akinek a virágkocsija mellé becsatlakozhattunk. Akkor 8 párral indultunk, és egy sevillanast táncoltunk. Hosszú spanyol lila-fehér ruhában voltunk. Sajnos akkor sehol nem kaptunk pöttyös anyagot, amiből a szoknya alsó része készült, így egy fehér anyagon körberajzoltuk az akkori ötforintost és csillogó lila festékkel kifestettük. Így készültek az első ruháink. Nagy sikert arattunk, egyrészt mert újak voltunk, másrészt különlegesek, harmadrészt azt hitték, hogy spanyolok vagyunk. Olyannyira, hogy tribünön helyet foglaló spanyol fiatalok hazainak köszöntöttek bennünket a táncunk után. Meglepődve tapasztalták, hogy mi nem spanyolok, hanem magyarok vagyunk. Ez volt az első, itteni nagyobb megmérettetés. A másik, hogy ugyanabban az évben elindultunk a formációs magyar bajnokságon, ahol több koreográfiával is szerepeltünk és mindegyik nagyon előkelő helyen végzett.”

 

 

Hogyan telnek a versenyeket megelőző időszakok? Táborok, edzések stb.

B.Cs.: “Nagyon sok fellépés és nagyon sok fontos esemény van a Valcer életében. Így a magyar bajnokságokra való felkészülési időben mindig sok a munka, nagy a hajrá. Ilyenkor megfogadjuk, hogy jövőre időben kezdjük a felkészülést. Ez nem mindig jön össze, de mindig valami újjal, valami mással készülünk. A jó munkát az eredmények is mutatják, hiszen több csapatunk is kijutott már európa és világbajnokságra is. A munka java része a nyári edzőtáborokban zajlik, ha formációs versenyekre készülünk. Olyankor együtt van a csapat és lehet haladni. Az egyéni versenyzőinknek, pedig egész évben folyamatos a munka. Hétköznap szinte minden nap vannak edzések, hétvégente, ha nincs verseny, intenzív napokat tartunk. A szünetekben, pedig igyekszünk mindig több napos táborokat szervezni, ahol igazán tudnak fejlődni a táncosaink. Ezeknek meg is van az eredménye, hiszen már hosszú évek óta ott vagyunk az ország legjobb egyesületei között.”

 

Hogyan sikerül összetartani a csapatot?

B.Cs.: “Mindig nagyon fontos feladat számunkra, hogy a táncosaink jó közösséget alkossanak. Sajnos nem lehet mindenkiből bajnok, hiszen egy versenyen, csak egy első helyezett van, de jó táncos mindenkiből lehet. Egyéni versenyzés esetében nem könnyű összetartani a csapatot. Ilyenkor mindig kitalálunk közös programokat. Jó közösségformálók a táborok és intenzív napok. Ezek mellett igyekszünk megtartani az ünnepeket például karácsonykor, mikuláskor, húsvétkor. A sok fellépés és verseny mellett nem egyszerű összeszervezni, de törekszünk rá, hogy valamilyen formában együtt ünnepeljünk. A hazai rendezésű táncversenyek is nagy összetartó erők, hiszen ilyenkor egy csapatként mozdul meg mindenki legyen szó a dekorálásról, a verseny lebonyolításáról vagy bármilyen segítségről.”

Az egyesület névválasztásakor volt valami szempontjuk, valami kötődés a névhez?

 

B.Cs.: “Nagy divat volt annak idején, hogy a táncklubokat egy táncról vagy egy ismert tánclépésről neveztek el. Inkább a standard táncokat szerettem jobban és nagyon a szívemhez nőtt a keringő. Próbálgattuk a neveket és a keringő klub nem hangzott olyan jól, így jött a valcer, hiszen azt a világon mindenhol megértik. Akkor még inkább táncklubok voltak, de mi azért választottuk a stúdió nevet, mert többféle stílust is ki lehetett próbálni nálunk. Például, a meglévők mellett, nem sokkal a megalakulásunk után már akrobatikus rock’n’roll és moderntánc csoportunk is volt.”

 

Kinek köszönheted a tánc szeretetét? Milyen műfajokkal ismerkedtél meg mielőtt a jelenlegibe kezdtél volna?

 

B.Cs.: “Én néptánccal kezdtem általános iskolás koromban. A napközis tanárunk, Barta tanár bácsi, délutánonként szájharmónikázott nekünk. Ő alakított belőlünk egy kis néptánc csoportot. Nyolcadikos koromban volt egy záró tánciskola, ahol nagyon jól éreztem magam, és utána az egyik osztálytársam, nevezetesen Dremák Éva, aki mai napig tagja a táncstúdiónak, elrángatott a Kölcseybe Központba, hogy próbáljuk ki ezt a táncot. Kevés ideig táncoltunk együtt, mert őt kinézte egy fiú én meg kinéztem magamnak egy másik lányt, így párt cseréltünk.”

 

 

Kik tanítanak jelenleg a Táncstúdióban? Mi történt azokkal, akik alapították az egyesületet?

 

B.Cs.: “Fésűs Monika később önálló mazsorett csoportot alapított. Molnár Judit, az én párom inkább a magánéletet választotta és az eredeti hivatásának szentelte életét. Vadász Csaba mai napig Amerikában tanít, ő ott találta meg a helyét. Viszont nem maradtunk tánctanár nélkül, hiszen folyamatosan nőttek ki azok a táncosok, akiket mi neveltünk és később tanárok is lettek. Így lett oszlopos tagja a táncstúdiónak Terdik-Tasi Tímea. Ő versenytáncosként kezdte, most pedig táncpedagógusként dolgozik már hosszú évek óta. Később nagy örömünkre csatlakozott hozzánk Szentesről egy fiatal táncospár Budai Attila és Barna Lilla, akik a standard vonalat erősítik. Az utóbbi évben ismét egy olyan emberrel gazdagodtunk, aki szintén a Valcerban kezdte, majd hosszú évekig külföldön élt, ő Hatházi Ádám és partnere Lakatos-Hayward Morgana. Ők számos világbajnoki címmel büszkélkedhetnek a latin táncok terén. Az utánpótlás nevelésben, illetve a lányformációk nevelésében szintén Valceres kiváló táncos Kurtyán Miklós vesz részt. Illetve számíthatunk nagyon sokat azokra a táncosokra, akik még nem tanárok, de már most besegítenek az oktatásba, ők Gáspár Patrik és Szabó Dóra Zsófia. “

 

 

Milyen sikerek a legemlékezetesebbek az egyesület életében?

 

B.Cs.: “Számos sikert értünk el ez alatt a több, mint 30 év alatt. Felsorolni is nehéz lenne. Csak néhány közülük a Virágkarneváli sikerek, a formációs magyar bajnoki címek mellett számos egyéni rendkívüli eredményünk is született. Az európa bajnoki és világbajnoki döntős Andrea Silvestri és Váradi Martina 13-szor emelhették fel a bajnoki serleget a latin táncok versenyén az amatőröknél. Budai Attila és Barna Lilla a kűr magyar bajnokságokon diadalmaskodtak hosszú éveken át, szintén 13 évig. Az éves eredmények alapján számos alkalommal kapták párosaink a köztársaság kupát, az országos rangsorban elfoglalt vezető pozíciójuk alapján. És az utánpótlás táncosaink is jól szerepelnek. Táncosaink mellett rendkívül büszkék vagyunk mazsoretteseinkre, akik Fekete-Erdei Melinda kezei alatt, akik látványos, modern koreográikkal aratnak sikereket a hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt.

 

További táncos érdekességekért kövessetek minket figyelemmel!

 

https://www.facebook.com/valcertancstudiodebrecen

 

Szabó Dóra Zsófia

Ez is érdekelhet