Táncra Fel! – Beszélgetés Dobolán-Kardos Erikával, a Rúdtánc Debrecen vezetőjével

 

Táncra Fel! sorozatunkban debreceni tánciskolák és művészeti csoportok vezetőivel beszélgetünk a kezdetekről, a sikerekről, kulisszatitkokról és persze a táncról. Mai beszélgetőtársam Dobolán-Kardos Erika, a Rúdtánc Debrecen megálmodója és tulajdonosa.

 

Tudnál mesélni kicsit a kezdetekről? Hogyan indult az egész?

 

D.K.E.: “Az ikertestvéremmel 6 éves korunkban kezdtünk el versenytáncolni. Számos országos, hazai és nemzetközi bajnoki címmel rendelkezünk. A Debreceni Egyetemen magyar irodalom és nyelvtan tanári szakon végeztem, majd a testvéremmel közösen szereztünk táncpedagógus diplomát a Táncművészeti Egyetemen. Ezt követően megalapítottuk a saját egyesületünket, KARDOS Tánc Sport Egyesület néven, ahol elkezdtünk versenyzőket kinevelni, közben elvégeztem a zumba oktatói képzést a testvérem pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium táncpedagógusa lett. Az, hogy a rúdtánc honnan is jött, pontosan már nem emlékszem. Először Budapesten, egy rendezvényen találkoztunk ezzel a sportággal és ezt követően jött a gondolat, hogy valósítsuk meg ezt az egészet Kelet-Magyarországon. Előtte senki nem foglalkozott ezen országrészben, ezzel a műfajjal, úgyhogy 10 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük a rúdtánc oktatást, óriási kuriózumnak számítottunk itt Debrecenben. A sporttal kapcsolatos elkötelezettségem országos szinten is kimagasló, a Magyar Rúdsport Szövetség alapító és elnökségi tagja vagyok!”

 

Hogyan zajlik nálatok a munka? Milyen eszközökkel dolgoztok?

 

D.K.E.: “Kezdetben a rúdtánc oktatás volt jelen a RúdtáncDebrecen órarendjében. A táncpedagógusi és a versenyzői háttér miatt azonban tudtuk hogyan kell felépíteni egy edzéstervet, egy felkészülési folyamatot, mi kell az igazán magas szintű teljesítményhez, ezért speciális órákat is elkezdtünk beiktatni: erősítést, nyújtást, koreográfiás órákat, talajtornát, modern táncot és klasszikus balettet. Az akkori pesti stúdiókhoz képest ennyivel fejlettebbek voltunk, hiszen ott még nem alkalmaztak ilyen komplex órarendet. Valójában ez az egyik oka, hogy országos szinten is az egyik legsikeresebb iskola vagyunk. 2017-ben azonban szintet léptünk, bővítettük a palettát: a rúdtánc mellett megjelentek a légtorna sportok is: a légtornász karika, a silk, és a hammock. A komplex órarend miatt mindenki megtalálja a számára szimpatikus eszköztípust! Mikor elindultunk még Budapestről hívtunk vendégoktatókat, majd szépen lassan kineveltük a saját oktatóinkat és egy általunk fejlesztett szintrendszert is bevezettünk, ami eszközönként eltérő, és mindenki az iskolában ez alapján halad. Az elején nem gondoltuk, de mára nagyon sok versenyzővel is rendelkezünk. Többszörös országos bajnoki címmel is rendelkezünk, illetve a tavalyi évben az egyik tanítványunk delegált egy Olaszországban megrendezett Világbajnokságra, ahol az előkelő 3. helyet szerezte meg.”

 

A rúdtánc elég erős sztereotípiákkal bír. Hogyan sikerült ezt leküzdeni?

 

D.K.E.: “A legelejétől kezdve következetesen figyeltünk arra, hogy csak sportrendezvényeken vegyünk részt. illetve arra is, hogy milyen képanyagokkal promótáljuk magunkat. Ennek ellenére kaptunk hideget-meleget főleg, mikor elindítottuk gyerekeknek is az oktatást. Akkor nagyon támadtak minket emiatt, pedig ez egy ugyanolyan sport, mint bármelyik tornasport, ráadásul a fiúk is ugyanúgy űzik, mint a lányok. A versenyeken minden elemnek megvan a maga pontszáma, úgyhogy egy teljesen lepontozható műfaj a miénk. Ez nem egy szubjektív sport, itt erőelemeket és hajlékonysági elemeket egyaránt kötelező bemutatni egy koreográfia kapcsán. Nagyon összetett versenyszabályzattal rendelkezünk. Az oktatóink közül többen ehhez a versenyrendszerhez tartozó speciális képesítéssel rendelkeznek, én magam pedig IPSF nemzetközi pontozóbíró vagyok. Mára szerencsére sikerült kiküszöbölni a negatív sztereotípiákat. Az embereket most már ámulatba ejti az, amit egy-egy fellépés vagy verseny kapcsán látnak tőlünk! Igazi látványossággá váltunk.”

 

Mi volt az egyesület életében az első nagy mérföldkő?

 

D.K.E.: “Ahogy betöltötte az iskola az első évet, megünnepeltük az első szülinapot. Azóta minden évben egy születésnapi hétvége keretein belül ünnepeljük meg ezt a jeles ünnepet, melyet szombati napon egy Házi Bajnokság nyit, este egy elegáns ruhás, vacsorás gála keretein belül ünnepeljük meg méltón az iskolát. Mára ott tartunk, hogy a Kölcsey Központ Báltermében ünneplünk több mint 150 emberrel. Ez egy óriási élmény! A gyerekek fellépnek, díjazzuk a házi verseny indulóit, valamint az egész éves versenyzői eredményeket, és persze egy több mint 100 szeletes szülinapi tortát is felvágunk! Ami pedig ha nem is az első, de második mérföldkőként említhető, hogy 2016-ban – hála a sok-sok tanítványnak kinőttük az akkori termünket és elköltöztünk egy olyan helyre, ahol már több különálló terem van, így a helyiségek eszközspecifikusan üzemelnek.”

 

 

Milyen korosztályt vártok az órákra?

 

D.K.E.: “Iskolánkban a korcsoportokat és az eszközöket is külön-külön kezeljük. Gyerek, junior és felnőtt korosztályt különböztetünk meg. A legfiatalabb tanítványunk 5, a legidősebb 65 éves. Próbaórákat folyamatosan tartunk az év folyamán melyek bárki számára látogathatók. Mindenféle előképzettség nélkül lehet jelentkezni, ugyanis a saját szintrendszerünknek hála egymástól függetlenül tudnak haladni a tanítványok. Az esetleges sérülések elkerülése okán pedig minden szint teljesítését követően szintvizsgát kell tegyenek a tanítványok. Mivel saját testsúlyos edzésről van szó, nagyon látványos eredményt lehet elérni már 1-2 hónapon belül. Minden nyáron tartunk a gyermekeknek légakrobatika tábort. 8 turnust indítunk, ahol mindegyik eszközzel megismerkedhetnek. A tábor utolsó napján pedig a szülők legnagyobb örömére egy gálaműsor keretein belül mutatjuk be, mit tanultak a gyerekek!”

 

Ha kedvet kaptatok a légtornához vagy esetleg a rúdtánchoz, nézzetek szét a Rúdtánc Debrecen honlapján, hiszen számos óra közül válogathattok.

 

www.rudtancdebrecen.hu/orak

 

Rúdtánc Debrecen | Facebook

 

Szabó Dóra Zsófia

 

Ez is érdekelhet