Táncra Fel! – beszélgetés Simonyi Kittyvel, a Piruett Táncstúdió vezetőjével

Táncra Fel! sorozatunkban debreceni tánciskolák és művészeti csoportok vezetőivel beszélgetünk a kezdetekről, a sikerekről, kulisszatitkokról és persze a táncról.Első vendégünk Simonyi Kitty, a Piruett Táncstúdió vezetője.

Tudnál kicsit mesélni a kezdetekről? Hogyan indult a táncstúdió, mi motivált az egyesület megalapításához?

S.K.: “Én Vollay Enikőnél kezdtem a táncos pályafutásomat 3 évesen. Ő ajánlotta fel, mikor elmúltam 18 éves, hogy lenne egy csoport vidéken, ahol tudnék tanítani. Nagyon szerettem volna már akkor is tanítani, így nagy örömmel vettem át a Berettyóújfaluban lévő táncosait. Végülis innen indult az egész. Berettyóújfalutól, Biharkeresztesig, lefedve azt a területet, mindenhol tanítottam. Mikor már nem tudtam Enikő égisze alatt tanítani, automatikusan az következett, hogy saját egyesületet hozzak létre. Utána kezdtünk el terjeszkedni a környéken, és bár sokáig nem akartam Debrecenbe bejönni végül a versenyzők miatt ez is bekövetkezett. 3 költözés után, most a jelenlegi helyünket megtalálva ide horgonyoztunk.”

Mi az egyesület fő profilja?

S.K.:”Mi alapjáraton showtáncosok vagyunk. Ez egy balett alapokra épülő gimnasztikus tánc, amely egy történetet mesél el díszletek és kellékek használatával, viszont mindenféle táncstílust magába tud foglalni. A forgás, ugrás technikák mind a balettből jönnek, illetve 10 éves kor felett már a modern technikákat is tanítjuk. Ezek mellett az akrobatikai elemek az utóbbi időkben egyre divatosabbak, mi is előszeretettel alkalmazzuk ezeket.”

Mi volt az első nagyobb mérföldkő az egyesület életében?

S.K.:”Mikor elkezdtünk versenyezni, 2010-ben kijutott a gyerek csoportom a világkupára (2007-ben alakult az egyesület, így elég korán sikerült) és meg is nyertük a versenyt. Ez volt az első nagyobb mérföldkő, ami elindított engem, hogy lehet jó amit csinálunk és folytatni kell.”

Hogyan telik nálatok egy felkészülési időszak?

S.K.:”Mivel tavasszal van versenyszezon, így szeptembertől kezdődően egészen tavaszig felkészülési időszak van. Akkor tréningezünk, alapozunk, illetve ekkor készülnek az új koreográfiák. Egész tavasszal tart a szezon. Februárban, márciusban kezdődik egészen júniusig tart, amikor nemzetközi versenyekkel zárjuk a tanévet. Nyáron pedig edzőtáboraink vannak, ahova vendégtanárokat szoktam hívni és különböző stílusokat is tanulunk, hogy szélesítsük a repertoárunkat.”

Ha már nyár, akkor virágkarnevál. Hogyan készültök rá? Mivel showtáncosok vagytok, a beton nem állhat hozzátok közel…

S.K.:”A virágkarnevál az, ahol nem feltétlen tudjuk a saját arcunkat mutatni. Nagyon sok föld-technikánk van, meg ugye az akrobatika és a forgások kivitelezhetetlenek a betonon. Általában köztes megoldást alkalmazunk. Hogy legyen benne egy kicsi látvány is, általában emelésekkel dominálunk, nyilván pici akrobatikával, azokkal a táncosokkal, akik stabilan tudják betonon is.”

Milyen korosztályt vártok az órákra? Mikor nem késő elkezdeni?

S.K.:”Én azt mondom, hogy sosem késő elkezdeni. Nálunk van felnőtt csoport, ami a szülőkből áll. Ők is nagyon lelkesek és fel is lépnek a gáláinkon. Egyébként 3 éves kortól várjuk a gyerekeket. Akkor még nem igazán tudnak látványos elemeket végrehajtani de, megtapasztalják az első színpadra lépést, megtanulnak közösséghez tartozni, megszeretik a mozgásformát és ilyen kis korban ez a legfontosabb.”

Mikor lehet csatlakozni a csoportokhoz?

S.K.:”Alapvetően  augusztus végén, szeptember elején van beiratkozás. Mostanában egyre többen érdeklődnek, ezért a tagfelvételre januárban és februárban is van lehetőség.”

Az egyesület név választásakor volt valami szempontod, vagy valamilyen kötődésed a névhez?

S.K.:”A név választása elég nehéz kérdés volt. Mindenképpen valami táncmozdulatra hajazó nevet szerettem volna. Felnyitottam a balett szótárt, hogy mi az a szó ami rövid, amit a nemzetközi mezőnyben is ki lehet ejteni, mert sokszor vannak a magyar nevekkel problémák. És ez olyan rövid, tömör és szép volt. Így lett Piruett.”

Kinek köszönheted a tánc szeretetét?

S.K.:”Mint említettem, Vollay Enikőnél, az Attitude Táncegyüttesnél kezdtem a pályafutásomat, illetve Kálai Edit volt a másik edzőm, aki terelgetett az edzések alatt. Ők kezdték nekem megtanítani a műfaj alapjait. A ritmikus gimnasztika mellett elkezdtünk táncversenyekre is járni, akkor indult a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség showtánc kategóriája és ott szerettem bele ezekbe a dolgokba.”

Ha kíváncsiak vagytok az egyesülettel kapcsolatos történésekre, kövessetek minket figyelemmel, hamarosan új tartalmakkal érkezünk.

Piruett Tánc Stúdió | Facebook

Szabó Dóra Zsófia

    Ez is érdekelhet