Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

A Magyar Közlönyben megjelentek az új rendszám sémára vonatkozó részletek, 2022. júliustól kaphatják Magyarországon a gépjárművek.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon
Forrás: György Ádám, Régi magyar rendszámok 1958-1990, 2betű-4szám, veterán facebook csoport

A jelenleg használt három betű és három szám kombináció rövidesen kifuthat, annak legjobb esetben is pár éve volna, hiszen jelenleg az S betűvel kezdődő táblákat használják, azonban már ezek is a vége felé járnak. Ez alapján biztos volt, hogy új rendszámtábla rendszer lesz, az volt csak kérdés hogy milyen, lesz-e például terület alapú jelzés, vagy egyéb megoldás lesz.

Az új rendszámtábla 2×2 betűjelből és 3 számból fog állni. Bal szélen megmarad a kék sáv, az Unió 12 csillagjával és a nagy H betűvel, a betűjeleket pedig középen a magyar címer fogja elválasztani.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

További változás, hogy a taxikra, pontosabban fogalmazva a közúti közlekedési szolgáltatást végző autókra TX jelölésű rendszám kerül majd, sárga, vagy zöld alapon, utóbbit a plug-in és teljesen elektromos modellek kapják majd.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

A diplomata rendszámok is megújulnak, ezek esetében két betűjel és kétszer három számjegy lesz majd.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

Az oldtimer autók esetén is új formátum jön, esetükben az első két betűjel az OT lesz és ezt követi majd két egyéb betűjel, három számjegy – hasonlóan a taxis autókhoz.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

A hivatalos szervek egyedi rendszámai is átalakulnak. Mindegyik két betűjelet tartalmaz majd, utána két számjegyet és kötőjel után további három számjegyet. A Büntetés-végrehajtás autói BA, a Magyar Honvédségé HA, a Mentőszolgálaté MA, a NAV-é NA a Rendőrségé pedig RA betűjelekkel kezdődik majd.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

A biciklitartóra kiadható szürke és a környezetkímélő, előírásoknak megfelelő hibrid és elektromos autókra pedig zöld alapszínű tábla kerül majd – ahogyan eddig is, immáron az új kiosztással.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

Az ideiglenes rendszámtáblák is megváltoznak, ezek kicsit bonyolultabbak lesznek. Az egyik opció az I betűjel után két számjegy, két betűjel, majd a végén az évszámra utaló két számjegy. A másik opció az I betűjel után a három számjegy és két betűjel.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon

Az új rendszámtáblákat azért is jelentették be több mint egy évre előre, mert a különböző informatikai rendszereknek fel kell készülnie ezekre az új formátumokra. Ez a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-nek, az IdomSoft Informatikai Zrt-nek,a rendőrségnek, a közlekedési hatóságnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak ad elsősorban extra munkát a következő 13 hónapra.

Az új rendszámok bevezetése 2022. július 1-én lesz, ekkortól adják ki azokat új gépjárművekre, vagy külföldről behozott új és használt gépjárművekre.

Ez is érdekelhet