Tények és titkok – folytatódik A cívisváros régészeti öröksége c. sorozat

Rendkívül ritka, különleges tárgy – egy zarándokjelvény – is előkerült azon a feltáráson, amelyről A cívisváros régészeti öröksége című előadássorozat következő találkozóján szó esik.

forrás: Déri Múzeum

A Jézust, Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló, 11-12.- századból származó kis ólomlap azok tettét igazolta, akik gyalogosan zarándokoltak el Rómába. 

forrás: Déri Múzeum

A Déri Múzeum népszerű program-folyamának következő találkozója január 28-án 17 órától kezdődik a Díszteremben. 

A résztvevők ezúttal hallhatnak arról, hogy a Debrecent északról elkerülő műút tervezett nyomvonalán megelőző feltárást végzett a Déri Múzeum Régészeti Tára. A Debrecen, Monostor-erdő lelőhely majdnem 4 km hosszan érintette az építendő utat, melyben kisebb-nagyobb homokdombok váltották egymást. A 2009-2012-ig tartó feltáráson kilenc korszakokat azonosítottak a szakemberek. Közepén helyezkedett el egy Árpád-kori falu.

A sorozat előző programjaként, decemberben, a Déri Múzeum Kis falvak az Árpád-korban tartott bemutatót, ekkor D. Szabó László előadásával.

A legújabb előadáson – felhasználva a történet- és a néprajztudomány ismereteit – Kolozsi Barbara régész mutatja be a kutatás eredményeit:

Egy Árpád-kori település Debrecen határában címmel.

 

Ez is érdekelhet