Termékvisszahívás: márkás vízforralók is okozhatnak súlyos sérülést

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vízforralókon végzett el teszteket, a vizsgált termékek több mint harmadát azonnal kivonták a forgalomból.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma vizsgált meg 16 különböző vízforraló terméket, amelyek Magyarországon kerültek forgalomba. A termékek között volt ismertebb és kevésbé ismert márka terméke is.

Márkás vízforralókat is kivontak a forgalomból egy vizsgálatot követően

Az elvégzett tesztek során 6 termék nem felelt meg az előírásoknak és azokat kivonatták a piacról. Egyes vízforralók túlmelegedhettek, műanyag részei megolvadhatnak és meggyulladhatnak akár. Három eszköz esetén a felhasználókra nézve súlyos, akár életveszélyes sérüléseket is okozhat a termék.

„A fogyasztóvédelem az ellenőrzésen megbukott hat terméket eltávolíttatja az üzletek polcairól. A rázós elektromos kannák mindegyikét kivonják a forgalomból, súlyos veszély esetén a vevőktől való visszahívásukat is elrendelik. A magyar szakhatóság tavaly a negyedik legtöbb jelzést küldte az uniós termékriasztási rendszerbe, több mint felüket villamossági termékek hibái miatt. A hazai fogyasztóvédelem messze a legnagyobb arányban hívja fel áramütési kockázatokra az európai társszervezetek figyelmét.” – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A vizsgálat eredményeit és a kivonásra ítélt termékek listáját itt lehet elérni. Ha valaki rendelkezik súlyos veszélyt rejtő, a forgalomból kivont megjelölésű termékkel, keresse fel a vásárlás helyét a hibás termékkel mielőbb.

Ez is érdekelhet