Tovább csökkennek az üzemanyag árak

A hét közepén jelentősebb mértékben csökken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, valószínűleg egyre több helyen jelenik majd meg a hatósági árnál alacsonyabb szint.

A november közepe óta futó 480 forintos literenkénti 95-ös benzin és gázolaj ár a bevezetésekor 20-30 forintos literenkénti csökkenést hozott, hiszen már 500 forint felett járt mind a két üzemanyag típus literenkénti átlagára. Azonban november végén a kőolaj világpiaci ára csökkenésnek indult, aminek köszönhetően a nagykereskedelmi árak is csökkennek.

Október 9: 9 forintos benzin és gázolaj átlagár emelkedés
Shell benzinkút a Böszörményi út elején, a Google Utcakép 2019. júliusi felvételén. Ekkor még 411,9 forintos benzin és 413,9 forintos gázolajár mellett.

December első napjaiban 11 forintot csökkent mindkét esetben a literenkénti nagykereskedelmi ár, december 8-tól pedig további, érezhető árcsökkenés jön. Szerdától a 95-ös benzin literenkénti bruttó ára 15 forinttal csökken, míg a gázolaj ára 10 forinttal mérséklődik literenként.

A kisebb diszkont kutak már egy ideje tudtak a hatósági árszint alatt biztosítani benzint és gázolajat az árcsökkenések miatt. Most azonban várhatóan egyre több nagy kúthálózat ártábláin is csökken majd az ár és beeshet az eddigi 479,9 forintos szintről alacsonyabb mértékre.

Függően a világpiaci helyzettől és a forint-dollár árfolyamának változásaitól, nem kizárt még további csökkenés is a jövőben.

Ez is érdekelhet