Debrecenben Hallottam

További adókat lehet majd forint helyett euróban és dollárban fizetni

Újabb adókat lehet megfizetni majd Magyarországon dollárban és euróban.

A nyár folyamán a cégek számára tették lehetővé, hogy a társasági adót és az iparűzési adót nem csak forintban, hanem euróban, vagy dollárban fizessék meg a cégek. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter azzal indokolta, hogy ezzel is szeretnének lehetőséget nyújtani a cégeknek, hogy a pénzváltási költségeiken csökkentsenek.

A most megjelent rendelet szerint 2023. január 1-től az illetékes önkormányzatoknak, különleges gazdasági övezetbe tartozó településeknek az adózó felek euróban és dollárban is utalhatják a helyi iparűzési adóelőleget és az adót egyaránt. 

A pénzt a Magyar Nemzeti Bankhoz lehet utalni, amely a beérkezéskori árfolyamon váltja át forintra, ezt követően pedig továbbutalja azt az illetékes önkormányzatnak, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

Bár az intézkedéssel látszólag a cégeknek kedveznének, azonban közben az MNB akár deviza állományát is bővítheti az így beérkező dollárból és euróból. 

Az elmúlt egy évben drasztikus mértékben romlott a forint értéke mind az euró, mind a dollár értékéhez képest, amelyet mind a vállalkozások, mind a gazdasági társaságok megéreznek.

Csúnya forint mélypont a dollárral szemben

Egy teljesen új bank jön létre Magyarországon

Ez is érdekelhet