Továbbra is formában van a DEAC férfi kosárlabda csapata

Nagyon megizzadt a DEAC-Tungsram együttese a Tippmix Férfi NBI A. 5. fordulójában a Sopron KC ellen. A mérkőzés csak az utolsó percben dőlt el, de a nagyot küzdő Debreceni Egyetem végül 79-72 arányban diadalmaskodott.

A várakozásoknak megfelelően a sérült Juhos és Supola mellett a korábban Debrecenben is megforduló Boriszov és Fazekas sem tudta vállalni a játékot, a kérdéses pályáralépők közül egyedül Montgomery állt Braniszlav Dzunics rendelkezésére. Tóth és -a születésnapját a mérkőzés napján ünneplő- Dzseletovics vezetésével nagyon bekezdett a DEAC, három perc elteltével a vendégek máris kénytelenek voltak kikérni első időkérésüket (10-3). Thames hárompontosával hamar kétszámjegyűre nőtt a differencia, de idő közben a vendégek is megérkeztek a mérkőzésbe, Ford kosaraival egy 8-2-s rohanással zárkóztak (15-11). A negyed második felében újra lendületbe jött a házigazda, Aska, Drenovac és Laponik is  jól szállt be, agilis játékuknak hála 13 pontos hajdúsági vezeté zárult a játékrész (28-15).

Forrás: DEAC Kosárlabda Instagram oldala
Forrás: DEAC Kosárlabda Instagram oldala

 

A második tíz percet a vendégek kezdték jobban, de hiába jöttek be két perc alatt tízen belülre, a nagy kedvvel játszó Drenovac agilis játékának köszönhetően hamar visszaállt az első negyedben kiharcolt különbség. A folytatásban kissé leült a játék, a DEAC ugyan sokáig magabiztosan őrizte előnyét, de védekezésben többször is kihagytak Polyákék, így két perccel a félidő előtt Takács hármasával hat pontra zárkóztak a vendégek (41-35). A hátralévő időben már csak egy-egy kosár született, így a kék-fehérek hat pontra zárkóztak a nagyszünetre.

A fordulás után is lendületben maradt az SKC, s egy 7-0-s futással szempillantás alatt átvették a vezetést (43-44). Dzseletovics fújt ébresztőt egy közelivel, majd Drenovac is beköszönt, de a vendégek okos játékkal tartották a döntetlenközeli eredményt. Alacsony szerkezetre váltott Topics, melynek védekezésben meg is lett az eredménye, ám ezúttal a támadások kezdtek akadozni. A negyed hajrájában Collins triplájával a soproniak újra előnybe kerültek, de Laponik triplájával és Drenovac szemfüles kosarával végül 59-54-es cívisvárosi vezetéssel várhatták az utolsó felvonást a felek.

A folytatásban sem találta a ritmust a DEAC-Tungsram, négy percig nem találtak a gyűrűbe, de szerencséjükre Sitkuék sem parádéztak támadásban. Polyák László törte meg a kosárcsöndet egy hármassal, de a Collins tempójával a negyed derekán így is kiegyenlített a Sopron (62-62). Collins és Ford is betalált kintről, de Lapornik nem hagyta annyiban, Tóth kosara után ő is elsüllyesztett két távolit, így 70-68-as vezetéssel mehettek a csapatok az utolsó két percre. Drenovac hármasával már öt volt közte, de Collins két büntetőjével újra látótávolságon belülre hozta övéit (73-70). A következő támadásnál ismét Drenovac lépett elő, a szerb kiscsatár újra bedobott egy hárompontost így egy perccel az órán 76-70-et mutatott az eredményjelző. Innen már nem volt visszaút, a Debreceni Egyetem alakulata ha nehezen is, de behúzta a győzelmet, így öt forduló után 4-1-es mérleggel továbbra is a tabella élmezőnyében tartózkodik.

DEAC–TUNGSRAM – SOPRON KC 79-72 (28–15, 15–22, 16–17, 20–18)

Debrecen, 1000 néző. V: Cziffra, Rácz, Nyilas

DEAC: Thames 11/6, Polyák 3/3, ValerioBodon 3/3, Dzseletovics 9, Tóth Á 6. Csere: DRENOVAC 21/6, LAPORNIK 13/9, ASKA 11, KerpelFronius G. 2.
Edző:
 Milenko Topics

SOPRON: Halász 2, MYERS 17/3, Takács N. 3/3, Sitku 9/3, Montgomery 9. Csere: FORD 14/12, Collins 14/6, Werner 4.

Edző: Braniszlav Dzunics

Az eredmény alakulása. 4. perc: 13–3. 6. p.: 15–11. 10. p.: 28–15. 15. p. 35–25. 18.p.: 41–35. 23.p.: 43–44. 27. p.: 50–49. 30. p.: 59–54. 35.p.: 62–62. 38.p. 70–68.

Milenko Topics: – Ugyan az eredmény alakulása alapján remekül kezdtünk, mégsem láttam a kellő koncentrációt és akaratot a fiúkon. Talán még a szerdai, Szolnok elleni vereség járt a játékosok fejében, ahol szoros küzdelemben maradtunk alul. Tudtuk, hogy a soproniak elsősorban gyorsindításaikra, és egy-az-egy elleni játékukra alapozhatnak, mégsem védekeztünk kellő agresszivitással ezekben a szituációkban. Szerencsére a végjátékban meg tudtuk mutatni a karakterünket, és a magunk javára billentettük a mérleg nyelvét.

Braniszlav Dzunics: – Megérdemelt hazai győzelem született, a DEAC, ha csak kevéssel is, de minden mutatóban valamivel előrébb járt. Harcoltunk, amennyire a tartalékos keretünktől ez ma kitelt, volt is esélyünk a bravúrra, de pontatlanok voltunk a kulcspillanatokban.

A teljes cikk a deac.hu oldalán található.

Ez is érdekelhet