Itthon is lehet már hidrogénhajtású autót vásárolni és tankolni is

Magyarországon is lehet már hidrogénhajtású autót vásárolni és tankolni is. A Toyota április végén jelentette be a Mirai nevű modell hazai elérhetőségét.

Toyota Mirai

Még 2014-ben debütált a Toyota Mirai első generációja, ez volt a világ első sorozatgyártásban elérhető hidrogénhajtású személyautója. Ebből 12 ezer darab készült, 1100 Európában talált gazdára. Az új, második generációs modell modern, tetszetős formát kapott, high-tech felszereltséget és különleges motort. A Toyota Mirai érdekessége, hogy a lokális károsanyag kibocsátása negatív, azaz az autó menet közben valóban tisztítja a levegőt. A tüzelőanyag cellának annyira tiszta levegőre van szüksége a megfelelő működéshez, hogy a beszívott szennyezett városi levegőt katalizátorhoz hasonló elven működő szűrőkkel tisztítja meg a rendszer, mielőtt a hidrogénnel együtt elégne és vízzé alakulna.

A Mira 182 lóerő leadására képes, egyetlen tank hidrogénnel 650 kilométer tehető meg. Az autó Comfort felszereltsége 26 millióba kerül hazánkban, az Executive 27 millió, míg az Executive + VIP White és az Executive + VIP Black felszereltségek ára 30 millió forint. A Mirai zöld rendszámra jogosult, a vele járó előnyökkel együtt.

A Toyota bemutatójával egybekötve adták át az első magyarországi mobil hidrogén-töltőállomást is, amely Budapesten a Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén található meg. 

Budapestről oda-vissza kényelmesen megtehető egy debreceni út a Toyota Mirai-val egy tankolással, persze egy mindennapi debreceni használatot nem igazán lehet elképzelni addig, amíg nincs helyileg elérhető töltőállomás hozzá. Bár a Toyota elérhetővé tette Magyarországon is a Mirai-t, valószínűleg Debrecen utcáin nem sokat fogunk látni a 26-30 milliós gépjárműből. Talán a jövőben, ha lehetőség lesz helyben tankolni, akkor egy-egy modell megjelenhet a helyi utcákon.

Ez is érdekelhet

Comments are closed.