Új bemutatóval és korábban sosem tartott faj képviselőivel gyarapodott a Debreceni Állatkert Pálmaháza

A Debreceni Állatkert rendkívüli örömhírrel szolgálhat a Vadvilág Világnapja alkalmából, ugyanis a napokban két új jövevény, egy zöld fapitonpár érkezett a trópusok egzotikus flórájának és faunájának otthont adó Pálmaházba. E korábban sosem tartott faj képviselői már el is foglalták újonnan megépült, természethű bemutatójukat, amely nagyvonalú magánszemélyek támogatásával készült el. A hétéves nőstény és kétéves hím a remények szerint tenyészpárt alkot majd, így szaporítani is sikerül e különleges fajt.

Az Új-Guineán, Indonézia keleti szigetein és az ausztráliai York-félsziget északnyugati csücskén őshonos zöld fapiton, más néven smaragdzöld piton (Morelia viridis) trópusi esőerdők lakója, valamennyi pitonfaj közül ő tölti idejének legnagyobb részét fák ágain. Főként kisebb emlősökre, madarakra és hüllőkre vadászik, amelyeket méreg hiányában lesből támadva – ritkábban farka végét csalinak használva – teker körbe és fojt meg. A párzási időszakon kívül magányosan él, pihenéskor és vadászáskor jellegzetes pózban tekeredik a faágakra. A nőstények faüregekbe rakják tojásaikat, majd a pitonfélékre jellemzően köréjük tekeredve keltik ki őket. Megjelenése és viselkedése jó néhány hasonlóságot mutat a Dél-Amerikában őshonos kutyafejű boáéval, feltehetően a taxonómiai különbségek és a nagy távolság ellenére rendkívül hasonló élőhelyi körülmények következtében.

Az erdőirtás miatti élőhelyvesztés és a hobbiállat-kereskedelem számára történő befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Hazánkban állatkerti ritkaságnak számít, mivel csupán két másik intézményben látható.

Ez is érdekelhet