Új fejlesztések a Tócóvölgyben

Az önkormányzat a Debrecen2030 projekt részeként lakásprogramot indít a Tócóvölgyben.

A fejlesztés fő célja a bérlakások árnövekedésének lassítása, hogy a fiatalok és pályakezdők könnyebben juthassanak lakáshoz, ezért a városi költségvetés lakbértámogatást is tervez.

forrás: hajdupress.hu

A 2. ütem fejlesztésénél az önkormányzat fokozott figyelmet fordítana arra, hogy a beépítés alacsonyabb intenzitású, és nagyobb zöldterülettel rendelkező legyen, mint a Tócóvölgy I. üteme. Ezen kívül a parkolás megkönnyítéséért úgy tervezik a fejlesztést, hogy lakásonként legalább egy parkolóhely telken belül biztosított legyen.

A Tócóvölgyi lakótelep jelenlegi területére gépjárműforgalmat nem akarják mégjobban terhelni, ezért csak gyalogos- és kerékpáros kapcsolatot tervez Debrecen önkormányzata a két lakóterület között.

Sor kerül 2022-ben a Kishegyesi út rekonstrukciójára, valamint a Derék utcai csomópont átépítésére – ami egy új jobbra kanyarodó sávot jelent –, s ezen a vonalon kerékpárutat is kialakítanak.

A tervezett szabályozás szerint a Tócóvölgy majdani új lakóterülete a Kishegyesi út felől önálló bejáratot kap, s csak gyalogos és kerékpáros közlekedés lesz a régebbi és az új rész között. Az új Kishegyesi úti csomópont a Tócó-patak nyugati oldalán épül meg, az ehhez csatlakozó új út az új lakóterület északi részéig ugyanezen az oldalon haladva biztosítja – lakossági kezdeményezésre – a Tócó nyugati oldalán lévő területek közlekedési lehetőségeinek fejlődését.

A Debrecen2030 programján belül egy harmadik villamosvonalat is tervez az önkormányzat 2022-ben, ez a Tócóvölgy és a Tócóskert közötti közlekedést biztosítaná.

A tócóvölgyi fejlesztés keretein belül egy nagyobb zöldterület is helyet kapna az első és második ütem között, valamint egy nagyobb parkosítás is tervben van.

A Civaqua-programhoz kapcsolódóan az önkormányzat azt tervezi, hogy a Tócó-patak mentén 20.000 m2-nyi területen zöldsávot hoz létre, a Vincellér utcánál fásítási programot valósít meg, valamint folytatja a Tócóvölgy Zöld Város Programját.

Ez is érdekelhet