Új klippel jelentkezik Nagy Bogi, Debrecenben is fellép az énekesnő – Interjú

Nagy Bogi legújabb klipje az énekesnő Halkan dobban a szív című dalához forgott, ami a március elsején megjelent Rendetlenség Remekműve című lemeze egyik ékköve. Az album dalai Dubajban forgatott visualizerekkel jelentek meg a YouTube-on, a klip azonban itthon, Magyarországon készült, sokatmondó jelenetekkel. Sikere boritékolható, hiszen a hétvégi budapesti koncertjük a Dürer kertben teltházas bemutatóval indul.

A dalt az április 13-i lemezbemutató koncerten, Debrecenben a Roncsbárban hallhatjátok élőben, ahol még folyik a jegyértékesítés! Ha nem akarsz lemaradni, váltsd meg a jegyedet MOST:

Mi a dal jelentése? Mit szeretnél közvetíteni vele az emberek felé?

Ez volt az egyik elsőként elkészült szerzemény az új album tíz száma közül. A lemez tematikája eltér attól, amit megszokhattak tőlem az emberek. Szerettem volna végre semmissé tenni azt a rólam kialakult sztereotípiát, miszerint mindig pozitív hangulatban vagyok, mert ez nem így van. Ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más. A Halkan dobban a szív című dal egy kissé depresszívebb énem mutatja be, és rálátást ad arra, hogy miként élem meg az életem nehézségeit. A szövegét nagyon mély – lelki és mentális értelemben kifejezetten rossz – állapotban írtam. Ezt az arcom nem igazán tudtam eddig megmutatni, hiszen nem erre az oldalamra voltak kíváncsiak az emberek. Tehát, a Halkan dobban a szív meghatározó dala a lemeznek és az életemnek is. Hál’ Istennek, úgy érzem, az említett mélypont véget ért 2023-ban a dalok megírását követően és nagyon hiszek abban, hogy ez az év jobb lesz.

Sokszor a dalok is úgy születnek, hogy valamilyen ihletet kap az alkotó. Nálad volt ihlet ennél a dalnál?

Ez a dal akkor íródott, amikor először volt pánikrohamom. Egészen addig nem is tudtam, mit jelent az, hogy pánikroham – mármint, láttam magam körül ilyesmit a barátaim és osztálytársaim körében, de én magam sosem tapasztaltam. Valószínűleg azért sújtott le rám, mert iszonyatosan ki voltam merülve. Akkoriban műsort forgattunk és a magánéletem is kesze-kusza volt – itt nem a párkapcsolatomra gondolok. A pánikrohamokkal való megismerkedésem miatt az új lemezemen nagy hangsúlyt kap a mentális egészség témája. Ahogy említettem, már jól vagyok, nincs nagy baj. Pszichológushoz járok és szerencsére rövid idő alatt sikerül túljutnom a nehézségeken.

Felkavaró téma jelenik meg a klip vizualitásában is. Ebben is volt szereped, vagy teljesen másra bíztad ezt a feladatot?

Tudni kell rólam, hogy ilyen szempontból egyáltalán nem vagyok kreatív – ha klipekről van szó, akkor az ötleteléstől a megvalósításig szeretek mindent szakemberekre bízni. Viszont, ennél a dalnál kirajzolódott bennem, hogy mit szeretnék viszontlátni, és a klip nagyrészt úgy valósult meg Radics Tomi rendezőnek köszönhetően, ahogy én elképzeltem és megálmodtam. Ez a klip elvontabb az eddigieknél. Van benne egy jelenet, ahol vérzik a szívem, hiszen nincs benne több hely. Van egy rész, amiben egy nagyon elegáns ruhában vagyok látható egy elhagyatott szanatórium falai között. Ez azt mutatja be, hogy bár a külsőségek tekintetében tökéletesen festhetünk, a felszín alatt sötét dolgok bújhatnak meg. Egy másik jelenetben pedig az látható, ahogy szaladok egy réten – rohanok az élet elől. A képi világ is az említett sötét oldalam mutatja be.

Azt már említetted, hogy számodra miért fontosak a dalok mondanivalói. Lehet ez a közönséged felé is egyfajta segítségnyújtás?

Ez célom is. Amellett, hogy a dal megírása és kiadása önmagam felé egy terápia volt, a hallgatóimnak is szeretnék támogatást nyújtani vele. Tudom, hogy milyen dolgokkal küzd és milyen nehezen él meg bizonyos helyzeteket a generációm, ezért is szerettem volna, hogy ezekkel kapcsolatos mondanivalója is legyen az új lemezemnek. Remélem, hogy a rajta szereplő dalok megszólítják az embereket.

Nálad hogyan zajlott az alkotói munka?

Bezárkóztam a lakásba. Teret és időt kértem a páromtól annak érdekében, hogy el tudjak mélyülni és magamba tudjak nézni. Érdekes élmény volt az alkotási folyamat, hiszen magát a dalszövegírást nagyon nehezen éltem meg, de amint megszületett a szöveg, úgy éreztem, minden sérelmet és fájdalmat kiírtam magamból. Nagyon izgalmas folyamat volt az egész lemez megalkotása. Vannak rajta szerelmes hangvételű dalok, mégis azt kell, hogy mondjam, hogy jobban élveztem a megrázó témák megfogalmazását, mert sokat mélyült az önismeretem az alkotói folyamatok során. Itt is kiemelem, hogy nagyon sokat segít a nehéz megélések feldolgozásában, hogy pszichológushoz járok, ahol nagyon sokat tanulok önmagamról.

Nem csak szembe kellett nézned a sérelmeiddel, hanem dalszövegbe kellett foglalnod. Ez milyen érzés volt?

Ezelőtt is megéltem a negatív érzéseket – ha fájdalmam volt, kisírtam és kidühöngtem magamból. Most az volt az újdonság, hogy ezeket az érzéseket dallá formáltam. Megértem arra, hogy ezeket is ki merjem írni magamból, és ez felszabadító érzés. Szerintem azért is tudtam ilyen szívtépő dalt írni, mert összegyűjtöttem minden nagy sérelmem, amit életem során eddig megéltem, és felhoztam a mélyből a régi fájdalmakat.

Nagyon fiatalon kerültél reflektorfénybe – és persze még most is szemtelenül fiatal vagy -, ez mennyire határozta meg a karriered?

A tavalyi év volt az eddigi legmagasabb és legmélyebb évem egyben. Iszonyatosan nagy boldogságokat és hatalmas mélypontokat éltem meg. Azt gondolom, hogy érzelmileg érettebb vagyok a korombélieknél, de azt is látom, hogy tizenkét éves koromban – amikor először megjelentem a tévében – be lettem skatulyázva egy bizonyos karakterként. Ezt a karaktert eddig hordoztam, és azt érzem, most vagyok kész arra, hogy kitörjek belőle. Ezt régóta tervezgetem. Már Caramellel is beszéltünk arról annak idején az első közös dalunk – a Holnap – elkészülésekor, hogy fogalmazzuk bele a szövegbe a felnövésemet, de ennek a megfogalmazását magamban tudtam igazán megérlelni, egyedül kellett kihoznom magamból. Ez történt meg most – és nem azért értem meg, mert megházasodtam, hanem azért, mert most már érzem azokat a mélységeket, amiket korábban még nem értettem.

Mennyire erős benned az önreflexió?

Továbbra is tartom, hogy egy rózsaszín burokban élek – ez a burok a neveltetésemből fakad és a szüleim miatt tudtam máig megtartani. Viszont, most már voltak olyan tapasztalásaim, amik felsértették egy-két helyen ezt a burkot. Ebből fakadóan – bár továbbra is ugyanúgy meglátom a szépséget a világban – most már fel tudom vállalni azt is, ha mélyen vagyok.

Miért pont Dubaj?

Nászútra mentünk oda a férjemmel, és amint leszálltunk a gépről, írt a managerem, Máté, és megkért, hogy vegyünk fel telefonnal olyan videókat, amikből itthon visualizereket tudunk vágni. Érdekes egybeesés, hogy a gépen találkoztam egy magyar klipes fiúval, aki korábban már forgatott nekem videoklipet, úgyhogy azonnal írtam neki a dubaji forgatással kapcsolatban. Ő egy éve ott lakik, és elvitt olyan különleges természeti helyekre, ahova nem járnak turisták.

Most pedig az első lemezbemutató turnédra készülsz. Hol láthat, hallhat majd a közönség?

A zenekarral heti rendszerességgel próbálunk Debrecenben. Abból az időből ismerem a fiúkat, amikor én is ott éltem. Most egy nagyon nyüzsgő időszakban vagyunk. Szerveztünk egy pár állomásos lemezbemutató klubturnét az ország különböző pontjain, aminek első állomása Budapesten a Dürer Kertben lesz, de leszünk még Debrecenben, Székesfehérváron, Győrben és Szegeden is. Sosem csináltam még ilyet, ez az első saját szervezésű turném, de nagyon izgatott vagyok, szeretem ahogy építhetjük ezt az egészet.

Nagy Bogi április 13-án lép színpadra a debreceni Roncsbárban. Az este fénypontja kétségtelenül a „Rendetlenség Remekműve című nagylemez dalainak élő előadása lesz, amely 2024-ben jelent meg, és azóta is hatalmas sikereket arat.

Ez is érdekelhet