Új köntösbe bújva jön a Belvárosi Borünnep, azaz a FestiWine

 

A debreceni Belvárosi Borünnep idén új köntösbe bújva FestiWine néven veszi kezdetét június 8-10. között a Déri Múzeum előtti téren. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját május 31-én tartották meg.

Ismét találkozhatunk Magyarország legjobb borászaival és boraival június elején egy nyárindító fesztivál keretében. A borkultúrát népszerűsítő rendezvényen a különleges borok mellett gasztronómiai és zenei élmények is várják majd az érdeklődőket.

Széles Diána alpolgármester a sajtóeseményen elmondta: külön öröm, hogy annak idején a Divino bevállalta ezt a nyárindító fesztivált, hiszen ilyen nincs Debrecenben.

Ahogy a Divino szerves része a városnak és nagyon jól működik a debreceni éjszakai életben, ugyanígy egy minőségi brandet hozott – annak idején a Borünnep, most már a FestiWine – ezt szeretnénk közösen folytatni és ehhez a város támogatást ad – mondta.

Hozzátette: abban úttörő a DiVino és a FestiWine, hogy lehetőséget ad a magyar borászoknak arra, hogy minőségi környezetben, történelmi épületek között mutatkozzanak be.

Sipos Bence főszervező kiemelte: annak idején, amikor 2018-ban felötlött a Belvárosi Borünnep – most már FestiWine – ötlete, az volt a célkitűzés, hogy az egész Kelet-Magyarországi régióban egy gasztrokulturális eseményt hozzanak létre, amely teret adhat a minőségi borkultúrának és borfogyasztásnak.

Ehhez úgy gondoltuk, hogy legjobban a jazz és modern swing zenekarok illenek, valamint egy olyan terület, ami a belvárosban van, de mégis egy egyedi hangulatot kölcsönöz. Így született meg a Déri tér ötlete – mondta Sipos Bence.

A magyar, vezető borászok mellett fiatal, még kevésbé ismert borászok is teret kapnak a fesztiválon. Sipos Bence azt is elmondta, hogy az is fontos célkitűzés volt, hogy már csütörtökön elkezdődjön az esemény azt mutatva, hogy Debrecenben már csütörtökön is ki lehet mozdulni, minőségi szórakozást lehet találni.

A főszervező arra a kérdésre, hogy miért kapott új nevet a rendezvény azt mondta, hogy idővel szeretnék, ha nemzetközi színvonalú lenne a fesztivál, ehhez a célhoz pedig a Belvárosi Borünnep túlságosan általános volt.

Sipos Bence arról is biztosított, hogy bár több szektorban is emelkedtek az árak tavalyhoz képest, a FestiWine mégis tartja a tavalyi jegyárakat és a hozzáadott értékeket.

Fellépők:

  • Csütörtök: Éliás JR.
  • Péntek: Budapest Bár és a Parno Graszt
  • Szombat: Random Trip Vavra Bencével és Péterffy Lilivel, valamint a Myrtill és a Swinguistique

A főfellépők előtt pedig feltörekvő debreceni zenekarok (Funky Donots, Jazz in the Shade, Panorama Jazz Trió)  is lehetőséget kapnak a hangulat fokozására.

A fesztivál a gyerekeknek is kedvezni szeretne, ezért újdonságként szombat délelőtt 10.30 és 12.30 között egy ingyenes FestiSzörp várja a kicsiket.

Lesz arcfestés, csillámtetoválás, lufibohóc is, a zenei aláfestést pedig a Pitypang Zenekar szolgáltatja majd.

A kiváló borok mellett az Anyukám Mondta és az IKON gasztro street food ínycsiklandó falatjai csillapítják éhséget.

A jegyárakról és a programokról bővebben a fesztivál oldalán tájékozódhatnak.

Ez is érdekelhet