Új, korszerű fogászati kezelőegységeket szerzett be a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet

A Debreceni Egyetem és a város önkormányzatának együttműködésében összesen mintegy 62 millió forintért 6 új, korszerű fogászati kezelőegységet szerezett be a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet – jelentették be január 20-án az intézményben.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere többek közt elmondta, a városban minden óvodás, általános- és középiskolás gyerek évente kétszer vesz részt kötelező fogászati szűrővizsgálaton. Ez összesen több mint 42 ezer gyerek ellátását jelenti.

Korábban mindössze két iskolafogászati központ volt a városban, azonban az utóbbi években az önkormányzat arra törekszik, hogy minél gyermekbarátabb körülmények között történjen ez a szolgáltatás – hangsúlyozta Széles Diána.

Ezért a város összesen 28 iskolafogászati körzetéből – az iskolák fenntartóival összefogva – magukban az intézményekben vagy azok közvetlen közelében ma már összesen 14 felújított vagy teljesen új rendelőben zajlik az iskolafogászati ellátás a városban. Két évvel ezelőtt a teljes gyermekfogászati alapellátási rendszerének a legfejlettebb egészségügyi berendezésekkel történő intenzív korszerűsítése illetve bővítése is megkezdődött – mondta.

A tanintézményekben, illetve közvetlen közelükben végzett fogászati szűrések nem csak a gyerekek számára kényelmesebbek mint korábban, hanem a szülők is minden információt megkapnak gyermekeik fogainak állapotáról annak érdekében, hogy ha az indokolt, illetve javasolt, elindíthassák a szükséges beavatkozást – akár az iskolafogászati rendszer keretében is – tette hozzá az alpolgármester.

A berendezéseket fokozatosan helyezik el a közeljövőben:

  • kettőt a Daefi Pósa utca 1. alatti szűrőközpontjában,
  • egyet-egyet pedig a Bethlen utcai, a Jerikó utcai, valamint a Kazinczy és a Benedek Elek általános iskolákban működő egységekben

Többségében régebbi kezelőegységeket felváltva, egy helyen pedig a már meglévő melletti újabb, illetve egy helyen teljesen újonnan telepített egységként.

Papp Csaba, az iskolafogászati ellátást biztosító Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy amennyiben a szűrővizsgálatok fogászati problémát tárnak fel a gyerekeknél, úgy a kezeléseket az iskolafogászati rendszeren belül a legkorszerűbb eszközök használata mellett és ingyenesen tudják igénybe venni.

Ez a program nem csak diagnózist, hanem megoldást is kínál. Természetesen ha a szülők úgy döntenek, a szűrővizsgálati eredmények birtokában más fogászatokra is elvihetik gyerekeiket. A tapasztalat azonban az, hogy egyre többen választják az iskolafogászati rendszert, megismerve annak rugalmas és
gyermekbarát működését – közölte.

A rendszer keretében több mint 5 körzetben beutalóval fogszabályozást is tudnak végezni, az országban egyedülálló módon térítésmentesen – a szülőknek csupán a fogszabályozó készülékek (brekettek) beszerzéséről kell saját költségükön gondoskodniuk.

Kerékgyártó Márta fogszakorvos, a Daefi iskolafogászati hálózatának koordinátora elmondta, hogy 2022-ben több mint 42 ezer – naponta 100-110 – gyerek fogászati szűrését végezték el, s ehhez kapcsolódóan több mint 10 ezer fogorvosi vizsgálat, több mint 4 ezer szakrendelésre utalás, 8-8 ezer barázdazárás és tömés történt.

A szűrési eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány időszakában a korábbihoz képest némileg romlott a gyerekek fogainak állapota, de az utóbbi időben ismét javul a helyzet e téren – tájékoztatott.

Hozzátette: a múlt évben több mint 9 ezer esetben végeztek fogszabályozással kapcsolatos felmérést. Több mint 800 esetben közepes fokú, több mint 500 esetben nagyfokú fogazati eltérést kezeltek, 800 esetben végeztek ortodenciai (a fogszabályozáshoz szükséges szájsebészeti jellegű) vizsgálatokat, s több mint 4 ezer esetben kezdték el a kivehető fogszabályzó készülékek adaptálását, illetve aktiválását.

A Daefi minden iskolaszünetben is biztosítja a sürgősségi fogászati ellátást a Bethlen utcai rendelőben. Nagyon fontos a megelőző tevékenység is, ezért számos előadást tartanak például a megfelelő táplálkozásról, szájápolásról.

Forrás: DMJV

Fotók: Miskolczi János

    Ez is érdekelhet