Újabb közösségi kertek lesznek Debrecenben a Vénkert után

 

A Vénkerti Közösségi Kertet – Debrecen első közösségi kertjét – 2020-ban a Zöld Város Program részeként hozták létre a Sinai Miklós utcai parkban, amelynek idei szezonnyitóját május 5-én tartották meg. A kertben 14 kiemelt ágyásban, összesen 28 parcella található, ezáltal minden évben 28 lakos kap lehetőséget a kertészkedésre. 

Barcsa Lajos alpolgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kertnek közösségformáló ereje is van és a lakótelepeken is lehet közösséget építeni.

Ezért úgy döntöttünk, hogy további két helyen szeretnénk a Vénkerti Közösségi Kerthez hasonló típusú közösségi kertet létrehozni, az egyiket a Tócós-, a másikat pedig az Újkertbe. – tette hozzá az alpolgármester.

 

A megnyitón az is kiderült, hogy a 28 parcellából idén 6 hely megüresedett, ezért Debrecen városa pályázati lehetőséget hirdetett meg a vénkerti lakosok számára. Egy háztartásból csak egy pályázatot lehetett beadni. Továbbá a 28 parcellából 14-et az előző évi kertészek kapták meg, 8 fő pedig a Zöldterületi Osztály által vezetett várólistáról került be a kerthasználók közé.

Fontos, hogy a kertészek semmilyen vegyi anyagot vagy műtrágyát nem használhatnak, helyettük ökológiai megoldásokat alkalmazhatnak a növényvédelemre és a tápanyag utánpótlására. A kihelyezett komposztálóknak köszönhetően pedig a keletkező zöldhulladékot is hasznosítani tudják.

A Vénkerti Közösségi Kert „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban, 2021-ben a legszebb konyhakert közösségi kategóriában elnyerte az első helyet.

Ez is érdekelhet