Újabb sikeres évadot zárt a Vojtina Bábszínház

A Vojtina Bábszínház vasárnap tartotta meg szokásos kapuzáró rendezvényét, amelyre több százan voltak kíváncsiak. Az intézmény záró sajtótájékoztatóján elhangzott: „az elmúlt másfél év mindent és mindenkit megváltoztatott, ezért az egyik legfontosabb feladat a közönség és a társulat mentális állapotának felmérése volt az évad kezdetén.”

Az eseményen többek között kiderült: a Vojtina Bábszínház kommunikációs és marketing szempontból hatalmas fejlődésen és megújuláson ment keresztül. Asbóth Anikó, a társulat egyik vezetője elmondta: a pandémia alatt is folyamatos volt a munka, és figyeltek a közönségükre, aminek érezték a hatásait ebben az évadban, hiszen csaknem a pandémia előtti előadás és látogatói számot látják így az évad végén.

449 előadást játszottak, amelyekre összesen 34170 néző volt kíváncsi.

Asbóth Anikó továbbá kifejtette: „Tele vagyok, dallal vagyok tele…” címmel ebben az évadban megjelentették a társulat életének összefoglaló könyvsorozatának 3. kötetét. Így az elmúlt 45 év három kötetben képviseli a Vojtina tartalmait, szellemi útját, a megvalósult művészeti tevékenységeket, alkotói sokszínűségét. Hozzátette: kiemelt rendezvény volt ebben az évadban a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó.

Láposi Terka a színháznevelés és az akadálymentesített színház fontosságáról beszélt.

Célunk, hogy a kultúránk tradícióit megőrizve a gyermekközönséget beavassuk a színházművészet rejtelmeibe, a kortárs művészet számtalan műfajának megismerésébe – emelte ki a vezető.

A Vojtina Bábszínház 2004 novemberétől törekszik arra, hogy olyan gyerekeket is vendégül lássanak játszószínházi alkalmaikon, akik fejlődésükben eltérnek ép társaiktól.

Színházpedagógiánk központi vállalása az esélyegyenlőség megteremtése. Szemléletünk alappillére az együttműködés, a rugalmasság, az elfogadás. Minden sérülési specifikummal élő embertársunknak szeretnénk biztosítani a színházba jutás, és a színházi élmény megélésének lehetőségét – tette hozzá Láposi Terka.

Puskás István alpolgármester kifejezte háláját a társulatnak az egész évadban tanúsított fáradhatatlan munkájukért.

Beleszédül az ember, ha figyeli a Vojtina Bábszínház sokoldalú és magas színvonalú tevékenységét, amelyet a város a több szempontból bizonytalan helyzet ellenére is mindig igyekszik támogatni – mondta.

Az eseményen Nónívódíjat adtak át Reschofsky Györgynek, aki alapítótagként a Vojtina történetének egészében végzett magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést.

Ez is érdekelhet