Újra él a magyar csoda

A magyar labdarúgó-válogatottra az elmúlt hónapok eredményeit tekintve igazán nem lehet panasz. Mondhatnám, a magyar név „Méltó régi nagy híréhez.”. Az Európa-bajnoki kijutást november 18-án még egy Nemzetek Ligája csoportgyőzelemmel is megkoronázták a fiúk. Annál édesebb számunkra a győzelem, hogy a
2-0-s diadal két debreceni illetőségű góllal született meg. Az elsőt a cívisvárosból elszármazott Sigér Dávid szerezte, a másodikat pedig a hajrában az egykori Loki-kedvenc, Varga Kevin bombázta be.

Magyar válogatott (fotó: MLSZ)

No, de nézzük csak sorjában. Idegenben legyőztük Bulgáriát. A tét pedig egyértelművé vált: ha az Eb-ről már jól ismert Izlanddal szemben is felülkerekedünk, egyenes az utunk a Puskás Arénába. Igen, Budapestre. Merthogy a 2020-as, pontosabban ’21-es Eb-nek a magyar főváros is otthont ad. És, ha van egy Nego és egy Szoboszlai Dominik a csapatban, akkor az ellenfélnek az utolsó pillanatokig rettegnie kell, hiszen ekkor érkezik a magyar dráma: Magyarország – Izland 2-1.

Az álom valóra vált. Kint vagyunk a kontinensviadalon. A Nemzetek Ligája-sorsolás megnyerése – bár nem számított elsődleges célkitűzésnek – pedig csak tovább gyarapítaná e futballban kiváló esztendő dicsőségeit. A képlet egyszerű volt: a törökök legyőzése, Szerbiában pedig az oroszok veresége számunkra csoportelsőséget jelent. Déli szomszédaink hamar megtették azt a szívességet, hogy eldöntsék a helyzetet: Szerbia – Oroszország 5-0. A Puskás Arénában pedig egészen a második félidőig nem esett gól, az 57. percben azonban a kapufáról lepattanót labdát a debreceni neveltetésű Sigér török segítséggel a hálóba juttatta. A 94. percben aztán a Debrecenben jól ismert Varga Kevin lezárta a találkozót, amikor is saját tizenhatosától elindulva meg sem állt az ellenfél kapujának előteréig. Onnan védhetetlenül bombázott. Magyarország csoportelsőként a Nemzetek Ligája A-divíziójába jutott, így a legmagasabban jegyzett válogatottakkal mérkőzhet majd meg. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, egy ráadás lehetőséget kapunk a Világbajnokságon való részvételhez. És még nem esett szó egy valakiről. Arról az emberről, akinek mérhetetlen érdemei vannak e tündöklő sikerekben. Ő az a szövetségi kapitány, aki az egészségügyi helyzet miatt nem is lehetett jelen a sorsdöntő mérkőzéseken. Hatalmas köszönet Önnek, Marco Rossi!

A kapitány – Marco Rossi (fotó: MLSZ)

 

 

Ez is érdekelhet