Debrecenben Hallottam

A debreceni óvónéni először futott 115 km-t, rögtön dobogós lett

A hétvégén Csopakról rajtolt az Ultrabalaton Trail verseny mezőnye. A legtöbben váltóban, csapatban indultak neki a 115 km-es versenynek, voltak azonban egyedül futották meg a távot, köztük a debreceni Kovács Melinda a dobogóra is felállhatott.

Hétköznap a gyerekekkel foglalkozik, hétvégén meg olyan távokat fut Melinda, amelyeket sokan biciklivel sem tennének meg. Most pedig kicsúcsosodott egy év munkája, amikor a második helyen ért célba az UBT 2022-n a HEGYESTŰ TRAIL nevű 115 kilométeres versenyen.

A debreceni óvónéni először futott 115 km-t, rögtön dobogós lett
Kovács Melinda 115 km után a célban, női 2. helyezettként.

Tavaly októberben még együtt futottunk ezen a versenyen, egy csapatban. Akkor többen futottuk meg a 100 km feletti távot, kisebb részekre osztva. Amikor januárban megnyílt a nevezési lehetőség az idei versenyre, elkezdett újból mozgolódni a csapat, hogy milyen jó lenne ismét indulni, viszont Melinda párjával, Lajossal bejelentette, hogy úgy megtetszett nekik ez a verseny és a kihívás, hogy megpróbálják egyedül teljesíteni a 115 kilométeres távot, amelyen 2000 méter szintemelkedés is van.

Az év során rendkívül sok versenyen vett részt Melinda, fokozatosan növelve a távokat. A maraton után jöttek az ultra távok is. 50 km, 60 km, 70 km. A legtöbbjében sok-sok szintemelkedéssel nehezítve a terepet.

A sok edzés meghozta az eredményét, dobogók, elsőségek, rendkívül értékes sportsikeresek. Amíg Melinda komolyan készült minden héten, párját Lajost folyamatos sérülések nehezítették, kérdéses volt, hogy lesz-e lehetősége nekifutni a távnak. Szeptember végén beszélgettem Melindával hogyan áll a készülődéssel, de már ekkor ő is érezte a megterhelés okozta sérüléseket és ő sem volt biztos hetekkel a verseny előtt, hogy végül rajthoz állhat-e.

De eljött az október 22! Szombaton hajnalban Melinda és Lajos együtt elrajtoltak Csopakon, nekifutni. Egész nap izgatottan követtük az útjukat online. Egy másik, Komlón rendezett verseny miatt személyesen nem szurkolhattunk nekik, de lélekben velük voltunk.

Lenyűgöző volt látni, ahogy jelennek meg az újabb szakasz idők, ahogyan egyre előrébb járnak mind a ketten.

Végül már sötétben ért véget a versenyük. Melinda 15 óra 15 perc és 44 másodperces idővel abszolválta a versenyt. Sosem futott még ilyen sokat, ennek ellenére rögtön a dobogóra is felért, idejével a második legjobb női egyéni teljesítő lett.

Lénárt Lajosnak sérüléssel bajlódva is sikerült megtennie a 115 kilométeres távot, ő 18 óra 27 perc és 12 másodperc alatt ért célba.

Mind a ketten óriási befektetett munkát követően, hatalmas küzdeni akarással, lenyűgöző teljesítménnyel teljesítették a versenyt és követendő példát mutathatnak mások számára.

Ez is érdekelhet