Ünnepeljük női családtagjainkat! – Anyák napja története

A mai napon ünnepeljük az Anyák napját, de vajon mennyien vagyunk tisztában ennek történetével, eredetével? Ehhez kapcsolódóan szeretnénk olvasóink segítségére lenni, hogy anyukáink szeretetén és ünneplésén túl mit érdemes tudnunk erről a napról.

Az ünnepnap történetét egészen az ókori Görögországig vezethetjük vissza. Ekkor minden tavasszal ünnepségeket rendeztek az Rhea (az istenek anyja), illetve az édesanyák tiszteletére. 1872-ben, az Egyesült Államokban tartott ünnepségek hasonlítottak leginkább az ünnep mai formájához. Ez volt az az év, amikor Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványának segítségével az emberek, nők, anyák felléphettek a háború felszámolása mellett – ezután évekig rendeztek a témával kapcsolatos ünnepségeket Bostonban. Ezzel részben az is volt a céljuk, hogy támogassák és kiálljanak azok az anyák mellett, akik a polgárháború folyamán elvesztették fiaikat, férjüket.

A következő meghatározó korszak az 1900-as évek eleje volt, amikor 1907-ben Anna Marie Jarvis nemzeti ünneppé próbálta tenni az anyák napját az USA-ban. Az ehhez kapcsolódó ünnepnapot édesanyja emlékére május második vasárnapjára tűzte ki. Jarvis minden erejével azon volt, hogy az indítványát el is fogadják – erre 1914-ben került sor. Habár az ünnep hivatalossá vált, Jarvis mégsem volt felhőtlenül boldog, ugyanis elkezdte észlelni az ünnepnek azt a hatását, mely kapcsán a virágkereskedők, édességkereskedők, ajándékboltok kihasználták a lehetőséget és Európában is propagálni kezdték az ünnepet. Ez Anna számára azért nem volt megnyerő, mivel a kereskedők üzletet csináltak egy olyan ünnepből, melynek eredetileg csupán az őszinte szeretetről, tiszteletről kellett volna szólnia, melyet édesanyáink iránt érzünk. Olyannyira ellenezte ezt a fajta felfogást, hogy élete végére még azt is megbánta, hogy belekezdett a kezdeményezésbe.

Világszerte más-más napon ünnepeljük édesanyáinkat, nagymamáinkat, Magyarországon ez a nap minden évben május első vasárnapja. Az első ehhez kapcsolódó ünnepélyt 1925-ben rendezték, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet is fűződött az ünnephez. Az anyák napja magyarországi népszerűsítéséhez kapcsolhatjuk Petri Pálné nevét – aki egy államtitkár felesége volt -, aki igyekezett népszerűsíteni a Amerikából származó ünnepet.

Ez a nap nem feltétlenül a nagy ajándékokról, virágokról, édességekről, vagy éppen ékszerekről szól, hanem a tiszta, anyáink iránt érzett szeretetről és háláról, elvesztett női családtagjainkról való megemlékezésről. Legtöbb esetben pedig azt is elmondhatjuk, hogy az édesanyák jobban értékelik az igazán szívhez szóló, akár kézzel készített apró ajándékokat, vagy akár egy egyszerű gesztust, amivel feldobhatjuk a napjukat.

Mondjunk köszönetet a mai napon Édesanyáinknak, Nagymamáinknak, Dédmamáinknak, női hozzátartozóinknak, mert sokunkra érvényes, hogy az ő támogatásuk, segítségük, fáradozásuk és szeretetük nélkül most nem biztos, hogy ott tartanánk, ahova jelenleg eljutottunk.

Boldog Anyák napját kívánunk!

Ez is érdekelhet