Vádemelés született a 2 éve halálra gázolt Attila ügyében

A Hajdú-Bihari Megyei Rendőr-főkapitányság egy eljárást megszüntetett a vádlott ellen, azonban egy másik vétség miatt a Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt a vétkes sofőr ellen.

Forrás: Civishir.hu

Mindenki jól ismerte a város bólogatós Attiláját, aki egy gázolásos balesetben vesztette életét 2019. november 14-én hajnali 5 órakor.

A végzetes esemény napján a vádirat szerint a vádlott személy személygépkocsival közlekedett Debrecen belvárosában. A bűncselekmény elkövetésének időpontjában és helyén éjszakai látási viszonyok voltak, azonban működött a közvilágítás, az úttest nedves, vizes, visszatükröződő volt. Az autóban a jobb oldali első ülésen utasként tartózkodott a vádlott felesége, biztonsági övüket mindketten használták.

 

Az egyik belvárosi bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott a vádlott az adott szakaszon megengedett 60 kilométer per órás sebességgel. A baleset időpontjában az útszakasz lámpái sárgán villogtak.

Ekkor Attila az útkereszteződésben, az ottani zebrán akart átmenni, azonban az erősen korlátozott mozgása miatt elesett. Miközben próbált felállni, a vádlott balra kormányozva akarta őt kikerülni, de az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, majd megállás nélkül továbbment.

 

Attila az ütés következtében olyan többszörös és súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

 

Úgy tűnt két évvel ezelőtt, hogy az esetet hamar megoldja majd a rendőrség, azonban ez nem így történt. A rendőrség kevéssel a baleset után közölte azt, hogy látókörükbe került egy gépjármű, amely összefüggésbe hozható a baleset bekövetkezésével. A személyautó szakértői vizsgálata már ekkor folyamatban volt, azonban csak most, 2021-ben jutott el az ügy a vádemelésig.

 

Az ügyben eljárt Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított büntetőeljárást határozatával bizonyítottság hiányában korábban megszüntette, azonban most a Debreceni Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat egy férfi ellen.

 

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vádlottnak az útkereszteződés előtt meghatározott távolságból fel kellett volna ismernie a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen fekvő sértettet, ezért őt megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte.

 

A járási ügyészség a vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés és közúti jármű vezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványt is tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

 

Az áldozatot a debreceniek családtagként gyászolták, a törzshelyére rengetegen vittek mécseseket és emlékeztek meg róla.

Ez is érdekelhet