Változik az irányított véradás lehetősége

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) átalakítja az irányított véradás rendszerét.

Eddig is ismert volt az irányított véradás, amikor is egy műtét előtt lehetett a betegnek vért adni. Az OVSZ különválasztotta a rendszert, megjelent a direkt irányított véradás és a támogató irányított véradás.

Változik az irányított véradás lehetősége

Október 4-től direkt irányított véradás, azaz amikor közvetlenül donor-beteg kapcsolaton alapul a véradás, csak akkor lehet, ha a beteg írásos nyilatkozatot ad erről és egyezik a vércsoportja a donorral.

A támogató irányított véradás lehet a gyakoribb 2021. október 4-től. Ez nem csak rokonok és ismerősök körében jöhet létre, hanem közösségi gyűjtés alapján is – hasonlóan a korábbi rendszerhez. A támogató irányított véradáshoz nem kell a véradó és a beteg közötti vércsoportegyezés. A leadott vér bekerül az országos készletbe és a beteg számára a gyűjtött mennyiség alapján “becserélik” a számára szükséges vértípusra. 

Ahhoz, hogy támogató irányított véradás jöjjön létre, az adatfelvételkor a nyilatkozaton meg kell adni a beteg nevét és tajszámát – hasonlóan ahogy korábban is történt ez. Fontos, hogy a leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani, az adatfelvételkor lehet azt jelezni csak.

Az OVSZ weboldalán városra szűrve lehet megtalálni a véradási helyeket, illetve időpontokra lehet akár előzetesen is jelentkezni. Az OVSZ kéri a véradókat, hogy ha lehetőségük van, akkor előre regisztráljanak a kiválasztott helyszínre és időpontra, ezzel segítve a munkát. A véradásra jelentkezők mindenképpen vigyék magukkal a személyi igazolványukat, lakcím- és taj-kártyájukat is. 

Véradó pontok Debrecenben és közvetlen környezetében

  • Debreceni Regionális Vérell.Kp. Intézeti (4026 Debrecen, Bem tér 19/B.)
  • MÁV Állomás Debrecen (4025 Debrecen, Petőfi tér 10.)
  • Db-i Egyetem Kossuth Lajos III. Koll. (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)
  • Deufol Hungary Kft. Debrecen (4002 Debrecen, Wallau utca 2)
  • ÉLIM Református Szolgáltató Központ Bánk (4079 Debrecen (Bánk), Külső Diószegi út 176.)

További pontos információk a véradási helyekkel és időpontokkal kapcsolatban az OVSZ weboldalán.

Ez is érdekelhet