Veretlenség, csoportelsőség, Eb egyenes ágon – mindent összehozott a magyar válogatott

Vasárnap délután lezárult Magyarország számára a jövő évi Eb selejtezőcsoport, a Montenegró ellen egy rossz első és egy nagyon jó második félidő után teljesített hibátlanul a válogatott.

Az már csütörtökön a Szófiában elért 97. perces bolgár öngóllal összehozott döntetlennel eldőlt, hogy Magyarország zsinórban harmadik alkalommal ott lesz az Európa-bajnokságon, amelyet jövő nyáron, Németországban rendeznek. A vasárnapi meccsen már csak néhány nyitott kérdés marad. Az egyik ilyen volt, hogy a válogatott csoportelsőként jut-e tovább, ami befolyásolja a kalapbeosztást az Eb sorsoláson, illetve hogy megtudja-e őrizni a veretlenségét a csapat.

Veretlenség, csoportelsőség, Eb egyenes ágon - mindent összehozott a magyar válogatott

Telt házzal, 65 ezer néző előtt rendezték a Puskás Arénában vasárnap délután a találkozót, amelyen az első félidőben nem játszott jól a válogatott. Montenegró a 36. percben tudott gólt szerezni, a magyar játékosok kicsit lassan játszottak és a vendég csapat jól tördelte a játékot. A második félidőben cserékkel frissített Marco Rossi, Gazdag helyére érkezett Kalmár, illetve Bolla helyére Nego.

Magyarország magasabb fokozatba kapcsolt és ez látszódott is, több volt a labdabirtoklás, több volt a helyzet, az ellenfél nem sokszor tudott átjönni a félpályán. Montenegró kapusa, Mijatovics az 58. percben egy kirúgás során megsérült a lábán és cserét kért, helyére a fiatal Djukics érkezett. A 66. percben Szoboszlai a jobb oldalon unta meg az “állóvizet” és vállára vette a góllövés feladatát. Végigszambázott több védő között, majd a kapus mellett a hosszúba lőtte a labdát, kiegyenlítve ezzel az eredményt. A szurkolók még a gólt ünnepelték, amikor 90 másodperccel később már a bal oldalon tűnt fel Szoboszlai, aki beadta középre a labdát Ádám Martinnak, ő pedig visszaadta neki a 16-oson belülre és ezt is belőtte a csapatkapitány, így rövid idő alatt tudott a duplájával fordítani a magyar válogatott.

Veretlenség, csoportelsőség, Eb egyenes ágon - mindent összehozott a magyar válogatott

Idő közben a Bulgária-Szerbia mérkőzésen szófiában is a hazai csapat fordított, ami azt jelentené, hogy Montenegró egy győzelem esetén továbbjutna. Bár próbálták a játékot felpörgetni a vendégek, nem sikerült. A mérkőzés végén Dibusz még óriásiakat védett, egy szituáción belől négyszer mutatott be bravúros védést pár másodperc alatt. A csattanót mégis Nagy Ádám adta. Szoboszlai oldalról érkező szabadrúgás védését a kapus kiütötte még, de érkezett Nagy és kapásból ellőtte, beállítva a 3-1-es végeredményt.

Ezzel a magyar válogatott 8 mérkőzésen 5 győzelemmel, 3 döntetlennel, veretlenül zárta az Eb selejtező G-csoportját. 16 gólt lőtt és csak 7-et kapott, 18 ponttal, magabiztosan 4 pont előnnyel zárta a csoportot a végül Szófiában döntetlent játszó szerbek előtt. Montenegró a 3. helyen maradt 11 ponttal és ez nem ér pótselejtezőt sem a tavaszra. Litvánia 6 ponttal, Bulgária 1 ponttal zárt.

Veretlenség, csoportelsőség, Eb egyenes ágon - mindent összehozott a magyar válogatott

Magyarország 1976 után zárt először veretlenül egy teljes naptári évet. Legutóbb tavaly ősszel, Szalai Ádám búcsúmérkőzésén Olaszországtól kapott ki a válogatott, azóta nem talált legyőzőre.

A Németországban rendezett Európa-bajnokság december 2-i csoportbeosztását a magyar válogatott a második kalapból várhatja.

A Montenegró válogatottjában az összeállításban szerepelt a DVSC játékosa, Stefan Lončar, azonban nem kapott a mérkőzésen szerepet, csak a kispadról nézhette végig az összecsapást.

Ez is érdekelhet