VIDEÓ: A Csapó utcán két gyalogost is elüthetett volna egy felelőtlen autós

A BPIAutósok legújabb videójában egy debreceni eset tűnik fel, ahol kis híján két gyalogost is elgázolt volna egy autó.

VIDEÓ: A Csapó utcán két gyalogost is elüthetett volna egy felelőtlen autós
Forrás: bpiautosok.hu

A helyszín Debrecenben a Csapó utca, az Árpád tér előtti gyalogosátkelőhely, amely lámpa nélküli. A felvételen jól látható, hogy az esős, de egyébként nappali, jó látási körülmények során a kétsávos úton a külső sávban megáll az autó, ahogy elsőbbséget adjon a gyalogosnak. A belső sávban nem történt meg az elsőbbségadás.

A videón látható esetre így hivatkozik a KRESZ (43. §):

  1. Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
  2. Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
  3. A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.
  4. A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten

A videón jól látható, hogy a Peugeot vezetője nem csak az általa nem látható gyalogosoknak nem adta meg az elsőbbséget (pedig a külső sávban álló autó miatt meg kellett volna állnia), hanem a túlsó oldalon is már átkelés közben volt a gyalogos, aki látható volt általa.

Azért nem történt baleset, mert a Peugeot jobbra rántotta a kormányt, a két gyalogos pedig előre ugrott, így pont elkerülték egymást. A videón kivehető részletek alapján az érintett autós ezt követően továbbhaladt.

A gyalogátkelőhelyek megközelítése és azon való áthaladása a gyalogosoknak és a gépjárművezetőknek is fokozott figyelemmel ajánlott a balesetek elkerülése végett. 2 hete az István úton egy anyukát és gyermekét ütötte el zebrán egy autós. Ezek mind elkerülhető esetek megfelelő körültekintéssel és a KRESZ betartásával.

Hozzászólnál a témához? Kattints hozzá ide!

Forrás: bpiautosok.hu

Ez is érdekelhet

Comments are closed.