Virágvasárnapi városi keresztút imával, verssel, énekkel

Debrecen városa virágvasárnap keresztény közösségeivel, civil szervezeteivel, művészeti együtteseivel és a város lakóival közösen ökumenikus keresztútjárással hirdeti a kereszténység nemzetek közötti egységét városhatáron innen és túl.

Papp László polgármester úgy fogalmazott, hogy Debrecen az ország egyik legfontosabb szakrális központja, egy olyan város, ahol a hitnek, a vallásnak, az Istenbe vetett bizalomnak mindig is nagy jelentősége lesz.

Ezt jól mutatják azok a rendezvények, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a keresztény ünnepekhez. Mint mondta, a városnak egy olyan időszakát éljük, amikor szakrális tereink kivétel nélkül megújultak, megújulnak, vagy a jövőben mennek keresztül átalakuláson.

Nem csak az épületekben kell ezt a megújulást érzékelni, hanem a lelkünkben is. A virágvasárnapi keresztút a tavasszal együtt hozhatja magával azt az érzést, hogy újuljunk meg, hangolódjunk az ünnepre. Minden évben, még a világjárvány időszakában is nagyon sokan érezték fontosnak azt, hogy hitet tegyenek a húsvét fontossága mellett és részt vegyenek a stációkon keresztül a virágvasárnapi keresztúton —hangsúlyozta.

Debrecen ereje a közösségeiben rejlik, amelyek közül a tradíciókat, a város hagyományait és történelmét figyelembe véve a legjelentősebbek az egyházi közösségek, amelyek a múltat, a jelent és a jövőt jelentik.

A városban szolgálatot végző egyházak rendkívül jó kapcsolatban vannak egymással, és közösen tudunk készülni a nagy egyházi ünnepeinkre egy így van a húsvétra való felkészülésben és a virágvasárnapi keresztút alkalmával is – húzta alá.

Kiemelte, hasonlóan az előző évekhez, hat stáció alkotja majd a keresztutat, a stációk pedig alkalmat adnak arra, hogy a Debrecenben szolgálatot teljesítő egyházak is megmutassák magukat.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról szólt, hogy a feltámadás hite nélkül nincs kereszténység. 

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke felhívta a figyelmet arra, hogy amikor végigjárjuk a keresztutat, azt az örömhírt fogadjuk be, amelyet Jézus tanított nekünk az életével, szenvedésével, halálával és a feltámadásával.

Lantos Anikó, a Mária evangéliuma című rockopera producere arról beszélt, hogy Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi egy olyan történetet álmodott színpadra, amely az ismert passiótörténetet az anya szemszögéből világítja meg. Úgy véli, az előadás végén olyan katarzisban lehet része a közönségnek, amely minden ember számára nagyon felemelő élmény.

György-Rózsa Sándor színész, énekes kiemelte, hogy ezidáig több produkcióban megformálta már Jézust szerepét, viszont nem tudja hit nélkül eljátszani. Olyan közegből jövök, ahol nagyon fontos volt hit. Az ember lelkében kicsit elcsendesedik, úgy lehet csak játszani Jézust – tette hozzá.

Bódor Edit, egyházi és határon túli kapcsolatokért felelős polgármesteri tanácsadó a programokról szólva megjegyezte, hogy a különböző stációknál az egyházak mellett a művészetet hívják segítségül, a Csokonai Teátrum épülete előtt két dallal is megajándékoznak minket az előadók a Mária evangéliumából.

Mint mondta, az ünnepség a Nagytemplom elől, barkaszenteléssel indul, a keresztút pedig a Szent Anna Székesegyháznál ér véget. Az este folyamán két koncert is várja a résztvevőket. A Lyra Zenekar Húsvéti Harmóniák címmel ad koncertet a Csonkatemplomban, a Dominica Palmarum a Debrecen Helyőrségi Zenekar közreműködésével pedig a Debreceni Református Nagytemplomban várja a közönséget egy zenés istentisztelet keretében.

Ez is érdekelhet