20 ezer forintos támogatás jár mobilcserére 2022 elején

Bruttó 20 ezer forint támogatást lehet kapni 2022-ben új okostelefon vásárlása esetén, ezzel segítené az NMHH a 3G-s hálózatok lekapcsolásával járó kis számú felhasználót.

20 ezer forintos támogatás jár mobilcserére 2022 elején
A Huawei Ascend Y330-as modell közel 8 éves, mégis jár érte a 20 ezer forintos támogatás

Még októberben jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy mobilcsere-támogatási programot vezetnek be, most pedig a  Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) közzétette ehhez a pályázati kiírást is.

A hálózati forgalom 4%-át se érinti a 3G kivezetése

Az okok mögött az húzódik meg, hogy a Telekom, a Telenor és a Vodafone is megkezdi Magyarországon a 3G-s mobilhálózatok lekapcsolását. Ennek az az oka, hogy 2020. negyedik negyedévében már a mobilinternet-forgalom több mint 96%-a 4G, vagy 5G hálózaton történt, a fennmaradó 4% volt csak 3G-s, esetleg 2G-s hálózati forgalom. A 3G frekvenciasávját a jövőben a fejlettebb 4G-s és 5G-s hálózatok számára használják fel, ehhez azonban előbb le kell állítani a 3G-s hálózatokat. Ezek kis mértékben már most is elkezdődtek, de 2022-ben indul meg a nagyobb mértékű kivezetés. 

Mire van támogatás?

Azok kaphatnak bruttó 20 ezer forint értékű támogatást (mobilkészülékenként), akiknek a meglévő eszközük nem támogat 4G-t, vagy 5G-t, azaz a 3G a legmagasabb hálózati szint, amely még működhet. Ehhez az NMHH közzétett egy listát a leggyakoribb 50 3G-s telefonról Magyarországon:

20 ezer forintos támogatás jár mobilcserére 2022 elején
Az 50 leggyakoribb 3G-s telefon Magyarországon

Természetesen más modellek is vannak még a piacon, amelyek cserére alkalmasak, ezzel kapcsolatban információt adhatnak majd a kereskedelmi partnerek és a szolgáltatók.

A támogatást olyan VoLTE technológiát is kezelni képes 4G, vagy 5G képes telefonra lehet beváltani, amelynek kereskedelmi ára bruttó 120 ezer forintnál nem magasabb. Ha a megvásárolandó új telefon olcsóbb, mint 20 ezer forint, úgy a támogatás összege a készülék áráig terjed ki. Egy természetes személy egy készülékkel élhet a támogatásban.

Hogyan lehet igénybevenni?

A mobilcsere-program 2022. első felében fog indulni. Pontos indulási időpontot később fog közzétenni a szervező. Ahhoz, hogy valaki igényelje azt, a megjelölt partnereknél kell majd 4G-s, vagy 5G-s okostelefont vásárolnia maximum 120 ezer forintos összeghatárig, majd leadnia ott a régi készülékét, illetve kb. egy 15-20 perces ügyintézés szükséges még ehhez. A pontos részletek 2022. elején kerülnek közzétételre.

A régi készülékeket a kereskedők kivonják a forgalomból, azok nem kerülnek újraértékesítésre. Ehelyett megfelelő újrahasznosítási folyamaton mennek majd keresztül, így kevésbé szennyezik a környezetet és nyersanyagként újra felhasználhatók lesznek a jövőben.

A Huaweiblog.hu készített egy összeállítást azon okostelefonokról, amelyek újonnan megvásárolhatók Magyarországon, azonban csak 3G-t támogatnak, 4G-t és 5G-t nem, így érdemes ezen vásárlását immáron kihagyni.

Ez is érdekelhet