Debrecenben Hallottam

2022-ben is rosszabbnál rosszabb neveket adtak volna újszülötteknek

A Nyelvtudományi Kutatóközpont segít eldönteni azt, hogy milyen keresztnevek anyakönyvezhetők Magyarországon. 2022-ben 625 kérelmet nyújtottak be új keresztnevekre, ezek közül csak 47 férfi és 73 nő név ment át a rostán.

Gyermek születésekor rendkívül fontos kérdéskör, hogy mi lesz a keresztneve, hiszen ez egész életén végigkísérheti az embert, akár az életét is meghatározhatja. Ezért is meglepő, hogy milyen neveket próbálnak meg bejegyeztetni a kérelmekben.

A keresztény vármegyék sem állíthatják meg a török hódítást

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Dr. Raátz Judit elmondta a 24.hu-nak, hogy számos új divathullám jelent meg 2022-ben a névadások terén. Az egyik kiemelt trend a török eredetű nevek kérelme, amely a török szappanoperák népszerűségének tudható be. Ezek közül a női nevek közül az Ajszel és a Szeniz, a férfi nevek közül a Kadir, az Onur és a Vedát lett anyakönyvezhető.

Ezzel szemben, a magyar eredetű új keresztnevek száma jóval kevesebb, hiszen a Veka női, és a Maglód, Vezekény férfi neveket hagyták jóvá. 

Szintén trend a különböző kettős keresztnevek. Ezekből korábban is volt már Magyarországon több is (például az Annamária, Izabella, Marianna). Most az újabbak közül jóváhagyták az Annalina, Hannaléna és Pannaróza neveket. Nem engedélyezték viszont a pompásan hangzó Miramilla, Marimária, Zarahanna női és a Vidmód és Mikafélix férfi neveket.

Felhők gyülekeztek Kolbász felett, nincs Mese, elfolyt a Tisza

Minden évben számos olyan nevet próbálnak meg anyakönyveztetni, amelyek kirívóak. 

2022-ben voltak, akik szerették volna újonnan megszülető fiú gyermeküket a következő nevek egyikét adni: Kolbász, Felhő, , Zéka, Tasi, Hubadúr, Zsoli.

A lányok is jól jártak azzal, hogy a nem engedélyezett keresztnevek sora ezekkel bővült: Mese, Csoda, Csodálka, Bogár, Poca, Tisza.

A lányoknál a hagyományos neveket egyre kevesebben választják. Az elmúlt években fogynak az újonnan anyakönyvezett Éva, Julianna, Ilona és Andrea nevű lányok. Ezzel szemben az 50 leggyakoribb fiú név között továbbra is ott van az András, a Gábor, a Péter, a Zoltán, az István, a László és a János is.

Ez is érdekelhet