A Dobozi lakótelep víztornyát mielőbb fel kell újítani

A Dobozi lakótelep látképének ikonikus része az a víztorony, amely nem csak a régi időkből maradt itt, a mai napig használatban van és most a felújítása vált szükségessé.

A Debreceni Vízmű Zrt. közleménye szerint a töltővezeték vízszintes szakasza nagyon komolyan korrodálódott az évek során, az ultrahangos cső falvizsgálati eredmények alapján az eredeti 8-10 mm helyett csak 2,3-6,7 mm közötti a falvastagság. 

A Dobozi lakótelep víztornyát mielőbb fel kell újítani

Ez a város egyetlen csőhálózaton kívüli puffere, ami segít a fogyasztás és a szivattyúzás közötti nyomáskülönbség kiegyenlítésében. Azért is fontos a felújítása még időben, mert ha hosszabb időre kiesne a működésből, azzal megszűnne az 1400 köbméternyi tárolókapacitása, ezzel pedig a hálózaton keletkező nyomáslengéseket nem tudja kiegyenlíteni, ezek pedig csőtörésekhez vezethetnek a hálózaton. Debrecen nagyberuházásai miatt is kiemelten fontos a Dobozi lakótelep víztornya.

A szakemberek az időszakos ellenőrzések során megállapították, hogy a belső, 1400 köbméteres víztér alján vízszivárgás látható, ennek oka a még eredeti, 1963-as vízszigetelés megrepedése. Ennek cseréje, a megfelelő minőségű szigetelő habarcs felhordására minél előbb szükség van. A víztér feletti födém korróziója is gyors beavatkozást követel. Magának a toronynak a szerkezeti állapota egyébként jó.

    Ez is érdekelhet