A Facebookon virágzik a jövedéki termékek illegális kereskedelme

Több mint 10 éve jöttek létre a nemzeti dohányboltok, de azóta sem szűnt meg az illegális értékesítés.

A Facebook Marketplace felületén gyakran találni igazi érdekességeket. Korábban orvosi praxisjogot árultak, emellett pedig ugyancsak virágzik az illegális jövedéki termékek hirdetése is. 

Glo Hyper+
Kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehetne értékesíteni, a Marketplace-en nem

A Glo Hyper+ például egy dohányhevítő készülék, amelyet a hatályos szabályozás szerint kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehet értékesíteni, mint dohányzást imitáló eszközt. Ennek ellenére számos olyan hirdetést találni a Markatplace-en, amelyek ezt a terméket kínálják – holott maga a reklámozás is meg van kötve.

A másik gyakran visszatérő termék az “elf bar”, amely egy nikotin tartalmú eszköz, ezt még nagyobb számban hirdetik az Facebook apróhirdetései között. A dobozon látható feliratok alapján ez nem is magyar piacra készült termék és mivel értékesíteni sem lehetne ilyen formában, egyértelmű, hogy illegálisan csempészett, ismeretlen eredetű termékről van szó.

Amíg 10 évvel ezelőtt gyakran még pultok alól árulták az illegális cigarettát, ma már nem ezekre utaznak, hanem a dohányzást imitáló eszközökre, megoldásokra. Ezek amúgy illegális kereskedelmét még annyira sem titkolják, ahogyan látható is, hiszen sokan saját profillal hirdetik ezeket a termékeket. 

A Facebook automatikus hirdetés ellenőrző rendszere érdemben nem tud mit kezdeni a hirdetésekkel, valószínűleg nem is ismeri fel, hogy ezek felnőttek számára forgalmazható, jövedéki adó köteles termékek, amelyeket nem lehetne forgalmazni az internetes felületen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai állítólag figyelik a Marketplace-t is az illegális értékesítések visszaszorítása érdekében, azonban a különböző hirdetések száma azt mutatja, alacsony a sikerességi rátája a NAV-nak.

120 millió forintnyi illegális cigarettát szagolt ki a kutya egy helyi garázsban

Ez is érdekelhet