A Kutatók Éjszakáján kétszáz program várja az érdeklődőket

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának szervezésében, a Kutatók Éjszakájára szeptember 29- 30- án kerül sor. Az egyetem főépülete előtt egy mentőhelikopter is leszáll majd, ami ugyancsak meglepetéssel érkezik. Az érdeklődőket közel kétszáz ingyenes program várja pénteken és szombaton.

 

A Kutatók Éjszakája Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet betekinteni a különböző tudományterületek titkaiba a cívisvárosban.  

 

A Debreceni Egyetemen most is csatlakozik az országos rendezvényhez a főépületben is, ahol az egyetem valamennyi kara bemutatkozik. Az események szeptember 29-én pénteken délelőtt kezdődnek és másnap délig tartanak. 

A Debreceni Egyetem több campusán is elérhető a közkedvelt eseménysorozat. Így a cívisvárosban, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon. 

 

Szórakoztató, látványos, inspiráló előadásokon, kémiai és fizikai kísérleteken, laborbejárásokon, anatómiai körsétákon, speciális tesztek kitöltésén, izgalmas feladatok megoldásán, társasjátékok megismerésén, további játékos programokon keresztül, minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos, új eredményével.

A korábbi hagyományokhoz hűen az idén közel kétszáz meglepetés, különleges „felfedezés”, máskor és máshol nem elérhető eszközök használata és bemutatása várja a vendégeket, de elsősorban a középiskolások érdeklődésére számítanak a szervezők a Debreceni Egyetem főépületében. Noha, más helyszíneken is lesznek kísérleti bemutatók, melyekről a központi helyen lehet tájékozódni. 

 

A középiskolások a húsz pontgyűjtő helyen, ha legalább három állomáson megszerzik az igazolást, három felvételi pontot szerezhetnek ezzel az egyetemi jelentkezésükhöz.

 

Azok a látogatók, akik hét pecsétet gyűjtenek össze, kutatási oklevelet kapnak, s jogosultak lesznek arra, hogy „diplomájukkal”, egyetemi tógában fényképezzék le őket.

 

A szervezők nem árulták el a kísérletek, látványosságok részletes „csodáit”, de annyi már tudható, hogy pénteken délután négy órától, a Debreceni Egyetem főépülete előtt leszálló mentőhelikopter, a betegek sürgősségi ellátását mutatja be. A szakemberek érdekes információkkal is szolgálnak a civilek számára. 

Ugyancsak itt találkozhatunk a terápiás feladatokat végző kutyákkal és vezetőikkel, ami újabb ismereteket ad a látogatóknak. Ezt a programot Hajdúböszörményben is láthatják az érdeklődők.

 

Különleges meglepetésnek ígérkezik a mesterséges intelligencia részeként, a tekintetkövetésre alkalmas szemüveg bemutatása. A szervezők ennek működési mechanizmusáról a Kutatók Éjszakáján árulnak el többet. A kísérleti szemüveg működését ki is lehet próbálni. 

 

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a látogatók felismerjék és tudjanak arról, hogy a Debreceni Egyetem mennyi mindent tesz azért, ami a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretként szolgál a civil emberek számára – hangsúlyozta Prof. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese. 

Ez is érdekelhet