Debrecenben Hallottam

A lélek tüzének lángja

November 7-én szomorú esemény történt: a Szabadságtelepi Református Templomban tűz keletkezett. Debrecen híres a történelmi egyházak és város összefogásáról, ezért az első adventi gyertya fényét vitték el az egyházközségbe, kifejezve együttérző támogatásukat. Az eseményen Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, Nagy Gábor szabadságtelepi református lelkipásztor, Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, Szilágyi Edina önkormányzati képviselő és Bódor Edit, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egyházügyi referense vett részt  november 28-án.

Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, Istennek hála, hogy bár padozata kigyulladt, a Szabadságtelepi Református Templom nem égett le. Nagy Gábor lelkipásztor a tűzeset után azt írta a gyülekezet közösségi oldalán, hogy bár tűzoltásra volt szükség a templomban, most mégis arra kér mindenkit: tűzgyújtásért imádkozzon, e lélek tüzének fellobbantásáért. Ennek jegyében született meg az a gondolat, hogy az idei advent Nagytemplomnál fellobbant első lángját ide, a szabadságtelepi református gyülekezetbe is hozzák el.

Amint azt Széles Diána kiemelte: szimbolikus jelentősége van most annak, hogy a hit gyertyája a szabadságtelepi gyülekezetben is ég, az együttérzést, a szeretetet, az összetartozást jelképezve. Az összetartozásból fakadó összefogás, a segítő szándék megjelenése az lesz, hogy a Nagytemplomban az adventi időszakban a gyertyagyújtások idején, valamint a kulturális programok során összegyűlő perselypénzt a templom helyreállítása érdekében a szabadságtelepi református gyülekezetnek ajánlják fel.

Az alpolgármester köszöntetet mondott azért a szép gesztusért a Szent István Király Római Katolikus Plébániának, hogy a tűzeset után befogadták templomukba a szabadságtelepi reformátusokat. Szavai szerint ez is a város erejének, az összetartozás érzésének, a bajban való segítségnyújtásnak a szép példája.

Nagy Gábor lelkipásztor arról beszélt, hogy karácsonykor mindenki a béke lángjáért imádkozik a világban. A szabadságtelepi gyülekezetben pedig most a lélek tüzéért is imádkoznak. A lelkipásztor idézte azt a bibliai igét, mely szerint A megrepedt nádszálat nem töri el, a pislákoló mécsest nem oltja ki az örökkéveló Isten. A szabadságtelepi „nádszál” most egy kicsit megrepedt, de a hamu alatt is ott a parázs – egy ilyen szomorú esemény sem vethet véget a lélek izzásának. Hittel, reménységgel zajlik az élet tovább, a gyülekezet nem hátrál meg a megpróbáltatástól. Sokan igyekeznek segítséget is nyújtani, hogy minél előbb helyreállhasson a hitélet a Szabadságtelepi Református Templomban.

A lelkipásztor megköszönte Debrecen városa, a Tiszántúli Református Egyházkerület, a református gyülekezetek támogatását, valamint külön is Szent István Király Római Katolikus Plébánia befogadó szeretetét. Ez is mutatja, hogy a keresztyének Krisztusban egy szívvel és egy hittel együtt tudnak lenni és egymásért tenni kölcsönös tisztelettel és szeretettel.

Amint azt Nagy Gábor elmondta, a Szabadságtelepen a református és a katolikus egyházközségek tagjai között nem most kezdődött el ez a kapcsolat, hanem visszanyúlik a korábbi esztendőkre. A katolikusok is voltak néhány évvel ezelőtt olyan helyzetben, amikor ők is kiszorultak a templomukból, és akkor a reformátusok is megnyitották előttük templomuk ajtaját. Íme, most eljött az az idő, amikor ezt a gesztust – hezitálás nélkül – a katolikusok tették meg. Nem tudják még a reformátusok, meddig lesz arra szükség, hogy a szomszédos római katolikus templomban tartsák meg vasárnapi és ünnepi istentiszteleteiket, de nagyon hálásak azért, hogy a gyülekezetben ezáltal is tovább folyhat az egyházi élet.

Bódor Edit, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egyházügyi referense arról ejtett szót, hogy a még előttünk álló adventi gyertyagyújtásokhoz kapcsolódóan milyen – a Szabadságtelepi Református Templom helyreállításának segítésére is alkalmat adó –programok várják az érdeklődőket.

December 4-én 16.45 órakor indul a hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Nagytemplomig, majd a templomban azt adventi gyertyagyújtást követően Szabó Magda karácsonya elevenedik meg a Für elise című darab szereplőinek segítségével. December 11-én a gyertyagyújtás után Az Ég tartja a Földet című musical hangjai csendülnek fel, majd a IV. Béláról szóló, Az Ég tartja a Királyt című kötet bemutatójára kerül sor a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban. December 18-án a gyertyagyújtást követően világi és egyházi kórusok koncerje következik. Az esemény keretében meghallgathatják az érdeklődők Fekete Károly református püspök orgonajátékát és Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök képmeditációját. Piros Ildikó színművésznő Szarka Tamás verseit mondja, s fellépnek a Virtuózok tehetségei is.

Fotók: Miskolczi János

 

Ez is érdekelhet