A velodromot már nem támogatja a kormány, de az új munkásszállót igen

A miniszterelnök által aláírt rendelet és határozat ír felül több korábbi kormánydöntést, amely fontossá teszi a debreceni munkásszálló megépítését, több más Hajdú-Bihari projektet viszont elkaszál.

Kedden este jelent meg a Magyar Közlönyben egy rendelet és egy határozat, amelyet Orbán Viktor írt alá. A mától hatályos rendelet alapján több beruházás és fejlesztés sem számít már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű  ügynek. Ezek közé tartozik a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye, illetve a debreceni velodrom építése is – ezek tehát aligha valósulnak meg a közeljövőben. Országosan is több más projektet érint a rendelet, ez alapján nem várható új budapesti Duna-Híd és a Gellért-hegyi közpark megújítása, vagy éppen a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztése.

A pallagi VeloPark pályarajza
A pallagi VeloPark pályarajza

Pallag mellett az úgynevezett velopark megvalósult, többek között egy 2638 méteres hosszú cyclocross pályával és öt dombbal. A mellé tervezett velodrom, amely 16 ezer négyzetméteres lett volna aligha fog már megépülni a kiadott rendelet miatt. Eredetileg ennek szomszédságában a Magyar Kerékpáros Szövetség 400 millió forintos állami forrásból építette volna meg a Debreceni Kerékpáros Központot, azonban erről sem hallani régóta, valószínűleg nem fog megvalósulni a közeljövőben. November 12-én itt tartják a VeloPark Debrecen Grand Prix 2023 kerékpáros versenyt.

Viszont a miniszterelnök másik határozata, amely szintén szerdától hatályos nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította Debrecenben a Déli Gazdasági Övezet mellett egy új munkásszálló megépítését.

Munkásszálló épülhet a Déli Gazdasági Övezetben

A Déli Gazdasági Övezetben több ezer új munkavállalót foglalkozó üzem épül jelenleg is, itt lesz a CATL, a Semcorp és az Ecopro telephelye is. Itt már 2024. második felére több száz dolgozó lakhatását kellene megoldani, míg 2026-ig mintegy 2-3000 fő munkavállaló költözhet be az új munkásszállóra.

Ez is érdekelhet