Átadták a Fazekas Mihály általános iskola felújított épületét

Az országban hetven helyszínen újultak meg energetikai szempontból állami fenntartású iskola épületek a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében 23 milliárd forint támogatásból – közölte a Klebelsberg Központ elnöke kedden Debrecenben.

Hajnal Gabriella a Fazekas Mihály általános iskola felújított épületének keddi átadásakor azt mondta, mintegy ezer iskolaépületet újítottak fel ebben az európai uniós költségvetési ciklusban: 30 milliárd forintból csaknem 500 intézmény kisebb infrastrukturális fejlesztését oldották meg, 100 milliárdból pedig átfogó intézményi fejlesztések valósultak meg.

Kitért arra is, hogy az épületek korszerűsítése mellett, a szakmai megújulás érdekében számos módszertani képzést, illetve az iskola-szülő kapcsolatok fejlesztését szolgáló programot szerveztek.

Papp László polgármester azt mondta, a város oktatási stratégiája arra az alapelvre épül, miszerint azok a települések lehetnek sikeresek, ahol erős és eredményes iskolarendszer működik.

Debrecenben több mint 70 ezer diák tanul, ezért nem véletlen, hogy Debrecen 2030 program egyik leglényegesebb eleme az oktatási rendszer fejlesztése, amelynek sarkalatos pontja az infrastruktúra korszerűsítése – tette hozzá.

A polgármester beszélt arról is, hogy a város csaknem hétmilliárd forintot költött az elmúlt években bölcsőde- és óvodafelújításokra, de finanszírozták az epreskerti általános iskola tornacsarnokának felépítését is.

Petőné Horváth Mária, az iskola igazgatója elmondta: a Kehop pályázatán elnyert mintegy 246 millió forint támogatási forrásból egyebek mellett kicserélték a homlokzati nyílászárókat, hő- és vízszigetelési munkákat végeztek, és napelemes energiarendszert alakítottak ki.

 

Ez is érdekelhet